Suočavanje Sapunara i optuženih

Na suđenju bivšem ministru Božidaru Kalmeti i ostalima za izvlačenje više od 21 milijun kuna iz javnih cestarskih tvrtki, opet je svjedočio bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar. Podsjetimo, on je, na temelju priznanja krivnje, već osuđen u tom slučaju, a kao svjedok na suđenju teško je teretio optužene. Kako bi doveli u pitanje vjerodostojnost njegova svjedočenja, trojica optuženih pristala su na takozvano - suočavanje.

Prvu svotu novca izvučenog iz cestogradnje i opranog preko fiktivnih čeških tvrtki, Sapunar je odnio u stan bivšeg člana Uprave HAC-a. Za sebe je, kaže, zadržao 20 posto. "Milion i šesto tisuća kuna. U tom stanu je bio i gospodin Prskalo. To je bilo poslije posla. Ja sam skupio, odnosno uzeo novac od gospodina Premilovca i donio u stan kod gospodina Lovrinčevića", kazao je Sapunar.

- Izrazito mi je zadovoljstvo što jednom profesoru i doktoru mogu reći u lice da laže, odgovorio mu je u ponedjeljak optuženi Damir Kezele. Optuženi Jurica Prskalo Sapunara je nazvao lažljivcem koji mu je uništio obitelj, dok mu je Mario Lovrinčević kazao da je on uzeo novac.

Od dvanaest optuženih samo su trojica pristala na suočavanje. Sapunar je ledenog lica i smireno ponavljao svoje tvrdnje. A optuženi su ga napadali i vrijeđali. Prvooptuženi, bivši ministar Kalmeta nije se suočavao sa svjedokom. Kao i ostali, odbacuje optužbe na ovom suđenju koje se bliži kraju. Tvrdeći da je politički progonjen po nalogu Zorana Milanovića i stranke Most.

Uz bivšeg ministra Božidara Kalmetu, koji otpočetka odbacuje optužbe i tvrdi da je žrtva političkog progona, optužnicom su obuhvaćeni i njegovi najbliži suradnici iz ministarstva bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a.

U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezel, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo i Sandro Vukelić.