Kujundžić: Nacionalna dječja bolnica mogla bi biti gotova za 5-6 g.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" da je već prije 40 godina bilo jasno da je potrebno graditi sveučilišnu bolnicu.

- Sada je ispunjen uvjet, prvenstveno jer možemo aplicirati za EU fondove. Gradnja će početi za dvije godine. Od gradnje ne smijemo odustati, istaknuo je Kujundžić.

U nešto što je projektirano prije 35 godina nije primjereno implementirati suvremenu bolnicu, smatraju neki stručnjaci. Ako studije potvrde da je zgrada statički valjana, mogla bi se pretvoriti u druge svrhe - fakulteta, domova, komercijalnih sadržaja, kaže Kujundžić.Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić optimističan je u vezi gradnje.

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić rekao je da je ovaj projekt hvalevrijedan i čestitao je na današnjem potpisivanju sporazuma.

Ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac također je podržao projekt.

- Ta bi bolnica bila nešto slično onome što se trenutačno radi u Rijeci - projekt KBC Rijeka pod jednim krovom. Očekuje ih odabir izvođača idući tjedan i početak gradnje u nekoliko narednih mjeseci. Djeca trebaju imati najbolju zdravstvenu uslugu, istaknuo je.

Složenije slučajeve treba liječiti na zajedničkim mjestima najviše razine, kao što se govori o nacionalnoj dječjoj bolnici. Dio medicine, kao najsloženiji zahvati u dječjoj transplantacji, neurokirurgiji, kardiokirurgiji, definitivno trebaju biti centralizirani, kazao je.

Za djevojčicu Milu Rončević, koja je otišla na liječenje u SAD, rekao je da je završila prvi dio kemoterapije i očekuju se rezultati, te da se počne pripremati za transplantaciju.

Roić je objasnio kako bi izgledala dječja bolnica. Uz Klaićevu bolnicu kao jezgru, bili bi drugi kapaciteti pedijatrijske medicine, te rodilište.

To znači zatvaranje nekih rodilišta, kazao je Kujundžić. To je najučinkovitije jer na tako mali broj poroda i stanovnika nema potrebe za više rodilišta, smatra. Brojni drugi projekti u koje se ulažu veliki napori neusporedivo su manje vrijedni i potrebni nego što je dječja sveučilišna bolnica, naglasio je.

Štimac je rekao da su uvjeti u Rijeci trenutačno loši, dio zgrada je potpuno neadekvatan za suvremenu medicinu, no ideja je, posebno u pedijatriji, gdje je relativno malo pacijenata, da se rijetke bolesti liječe na jednom mjestu.

- U Klaićevoj bolnici trenutačno je 2/3 pacijenata iz Zagreba i Zagrebačke županije, no 1/3, i to vrlo zahtjevnih pacijenata, je iz svih dijelova Hrvatske. To je normalan model. Još uvijek postoje kapaciteti, no žele povećati standard liječenja i smještaja, u skladu s modernom dječjom modernom medicinom. Svjetski je standard da na pet milijuna stanovnika ide jedna nacionalna dječja bolnica, i tome trebamo težiti, ističe Roić.

Bolnica bi mogla biti gotova za 5-6 godina, najavio je Kujundžić, ističući da je to uvijek teško predvidjeti.

U Klaićevoj bolnici trenutačno radi 120 liječnika, a u nacionalnoj dječjoj trebalo bi ih biti oko 200, rekao je Roić. Pristalica je modela da se ne ide u usitnjavanje. Tako bi u Zagrebu bile tri bolnice, u slučaju pedijatrijske medicine - na Rebru jaka pedijatrija i dječja kirurgija, a sve ostalo da bude za zapadu grada u novoj nacionalnoj dječjoj bonici.

Na pitanje ima li dovoljno liječnika za dječju medicinu, Štimac je rekao da je u Rijeci oko 70 liječnika, što je u ovome trenutku zadovoljavajuće. Pedijatri nisu napuštali Hrvatsku zadnjih godina, 35 ih je u riječkoj bolnici, zajedno sa specijalizantima. Na 23 specijalista ima 10-ak specijalizanata, rekao je i naglasio važnost mladih ljudi u sustavu.

Nakon izgradnje nacionalne dječje bolnice trebalo bi ići u izgradnju sveučilišne bolnice. Počet ćemo raditi pripreme, najavio je ministar Kujundžić.