"Hrvatska je još 2009. mogla postati dio investicijske karte Kine"

Uz iznimne mjere sigurnosti kineski premijer Li Keqiang i brojno izaslanstvo stigli su u višednevni službeni posjet Hrvatskoj.

-
Kineski premijer Li Keqiang stiže u svoj prvi posjet Hrvatskoj 

-
Ovo je događaj najviše sigurnosne razine koju je Hrvatska imala do sada. Ujedno je i jedan od najvećih, ako ne i najveći, politički događaj, rekao je novinar HRT-a Danko Družijanić na Međunarodnoj zračnoj luci dr. Franjo Tuđman nakon što je sletio zrakoplov s kineskim izaslanstvom.

Branimir Vidmarović, politički komentator, rekao je u HRT-ovoj "Temi dana" da je Hrvatska mogla postati dio investicijske karte Kine još i 2009. godine kada je kineski predsjednik Hu Jintao posjetio Hrvatsku i kada je bio iskazan veliki interes za Luku Rijeka. "Tada se nije ostvarila ta suradnja", kazao je Vidmarović.

Podsjeća da su Kinezi tada obećavali oko 10 milijardi eura. Naglasio je da je tadašnji premijer Ivo Sanader odbijao tu suradnju i da se to nastavilo dalje kroz Vladu Zorana Milanovića. "Izgubljeno je desetljeće hrvatske gospodarske suradnje prema Kini", dodaje.

- Kineski premijer je napisao jedan divan članak o Hrvatskoj gdje je spomenuo Pelješki most kao primjer dobre suradnje. To je i dobro, ali i tragično istovremeno, jer kad pogledate što je sve ostvareno s drugim zemljama platforme 16+1 onda vidiete da je puno više materijala, rekao je Vidmarović.

- Rusija i Kina su već neko vrijeme u nekom opreznom partnerstvu i zato se Kina ne miješa pretjerano u ona područja u koja su od ruskog interesa (plin), a i obrnuto. Što se tiče SAD-a tu se trzavice očekuju, dodaje.