Đuro Njavro: Kina je tvornica svijeta

U Hrvatsku je stigao kineski premijer Li Keqiang s 400 kineskih kompanija na summit Kina+16. Kakvi su odnosi između dviju zemalja i je li moguće da kineski kapital bude iskorišten u Hrvatskoj, a naše tvrtke da izvoze na Kinu?

- Kineski premijer Li Keqiang u prvom posjetu Hrvatskoj
 
- Analiziramo posjet Kineza Hrvatskoj

O tome se razgovaralo u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" s gostima Đurom Njavrom, dekanom Zagrebačke škole ekonomije i managementa, Jasnom Plevnik, HGK i Filipom Galekovićem, proizvođačem parketa.

Njavro je naglasio kako su ovo dani afirmacije Hrvatske na međunarodnom planu te da je ovaj summit izniman događaj.

- Kinezi u svojim strateškim planovima razmišljaju dugoročno i zato se mi moramo tome prilagoditi, rekao je.

Plevnik se složila kako je posjet kineske delegacije od velike važnosti za naše gospodarstvo i ekonomiju, da se poprave negativni trendovi glede izvoza.

Dodaje da sada imamo veliku priliku koju naši gospodarstvenici trebaju iskoristiti.

- Divan je osjećaj što je Hrvatska konačno relevantna na međunarodnoj sceni. Stvaraju se okolnosti koje može napraviti samo visoka politika, istaknula je i dodala kako se premijer Andrej Plenković već sedmi put susreo s premijerom Kine Li Keqiangom.

Galeković je rekao kako je poslovanje na kineskom tržištu zahtjevno te kako je njihova kultura pregovaranja drugačija nego kod nas.

- U početku smo išli na kinesko tržište samostalno, ali smo uvidjeli kako moramo imati nekog domaćeg koji će pregovarati za nas. Ove godine smo izlagali na sajmu s našom komorom i dobili smo prve narudžbe.

Njavro je rekao kako Kina ima interes za razvoj odnosa i izgradnju trgovačkih putova od Kine prema Europi te istaknuo kako je Kina tvornica svijeta.

- To je gospodarstvo koje ima izuzetno snažnu prerađivačku industriju kojoj trebaju tržišta, istaknuo je i dodao kako misli da Hrvatska Kini treba ponuditi jadransko-jonski pravac kao zanimljiv projekt za kineske investicije.

Plevnik je rekla kako je premijer upravo o tome razgovarao s Kinezima. Namjera je da se investira u HŽ i da se forsira mediteranski pravac te da se Hrvatska uključi u projekt "Jedan pojas jedan put" te da se preko Hrvatske kineska roba otprema u EU.

Galeković ističe kako su pregovori s Kinezima dugotrajni i mukotrpni, no kako treba biti uporan i razmjenjivati informacije.

- Njima je jako bitna tradicija i brend, a tu su još uvijek najjači Talijani i Nijemci, kada je u pitanju kinesko tržište. No, dodao bi kako se ne prodaju sirovine već gotovi proizvodi s dodanom vrijednošću.