Kinezi pripremaju doček premijera na gradilištu Pelješkog mosta

Gotovo je sve spremno za sutrašnji doček kineskog premijera Lia Keqianga na gradilištu Pelješkog mosta.

Postavljaju se zastavice, natpisi na hrvatskom i kineskom. Tu su i natpisi s motivacijskim porukama, primjerice "Stvaramo svijet bez prepreka", "Stvaramo gradove za življenje", "Čvrsti temelji i ispravna načela otvaraju put..." (nije još dovršen natpis), "Stvaramo ljepše živote".

Pelješki most gradi kineski izvođač China Bridge And Road Cooperation. Ugovor za izgradnju mosta kopno - Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a), potpisan je 23. travnja 2018. između predstavnika Hrvatskih cesta (HC) i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation, a 85% prihvatljivih troškova financira se iz EU-ovih sredstava.

Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, imat će četiri prometna traka, a njegova će gradnja trajati 36 mjeseci.Podsjetimo, kineski premijer u prvom je posjetu Hrvatskoj. U Zagrebu se susreo s državnim vrhom.
Li Kequiang u Zagrebu - nova stranica u odnosima Kine i RH

Nakon boravka u Zagrebu, u koji je stigao jučer, kineski premijer otišao je u Dubrovnik, na dvodnevni summit 16+1 na kojemu će se održati poslovni forum zemalja srednje i istočne Europe i Kine. Inicijativu Kina 16+1 smatra integralnim dijelom svog megaprojekta "Jedan pojas, jedan put" -suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u povijesti.
Dubrovnik spreman za dolazak šefova vlada 16+Kina