Grabar-Kitarović u službenom posjetu Češkoj

Na poziv češkog predsjednika Miloša Zemana, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u službenom je posjetu Češkoj. Riječ je o uzvratnom posjetu jer je prije dvije godine Zeman s delegacijom bio u Zagrebu.

Svečanom ceremonijom u Praškome gradu dočekana je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je stigla u pratnji supruga i hrvatske delegacije.

Nakon protokolarnog dijela dvoje predsjednika razgovaralo je o aktualnoj situaciji, budućnosti Europe te gospodarskoj suradnji prijateljskih zemalja. Jedna od tema bila je i Inicijativa triju mora, odnosno jače povezivanje država od Baltika do Jadrana i Crnoga mora.

- Toj je inicijativi cilj kohezija s ostatkom EU-a, brisanje granica između tzv. Istoka i Zapada, kako mentalnih, tako i fizičkih. Cilj je konektivnost, odnosno povezivanje naših džava, ali i povezivanje prema EU-u i, naravno, kompetitivnost, odnosno konkurentnost naših gospodarstva, a sve radi boljeg života, boljeg standarda naših građana, rekla je Grabar-Kitarović.

Nakon razgovora s češkim predsjednikom Milošem Zemanom, Kolinda Grabar-Kitarović sastala se i s predsjednicima Zastupničkog doma i Senata, Radekom Vondračekom i Jaroslavom Kuberom.