Uhićen Julian Assange, SAD traži izručenje

Londonska policija uhitila je jutros osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, koji je prije gotovo sedam godina dobio utočište u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, nakon što mu je Ekvador ukinuo azil, prenose britanski mediji. Sjedinjene Države zatražile su njegovo izručenje, objavila je britanska policija.

- Juliana Assangea
(47) uhitili su jutros časnici Metropolitanske policije u ekvadorskom veleposlanstvu, priopćila je policija. Odveden je u pritvor u policijsku postaju u središtu Londona gdje će biti do izlaska pred Westminsterski sud.

Assangeova odvjetnica navodi da je njezin klijent uhićen u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu u vezi s američkim zahtjevom za izručenjem i zato što je svojedobno, kada ga je tražila Švedska zbog navodna silovanja, odlaskom u ekvadorsko veleposlanstvo prekršio britanske uvjete privremenog puštanja na slobodu.

- Upravo potvrđeno: Assange je uhićen ne samo zbog kršenja uvjeta jamstva već i vezano za američki zahtjev za izručenjem, tvitala je Jennifer Robinson, australska odvjetnica koja zastupa Assangea i WikiLeaks.

Ekvador je ukinuo diplomatski azil Assangeu zbog opetovanog kršenja međunarodnih konvencija, izjavio je prethodno ekvadorski predsjednik Lenin Moreno. On je rekao kako je Ekvador dobio britanska jamstva da Assange neće biti izručen u zemlju koja bi mu mogla izreći smrtnu kaznu.

WikiLeaks, pak, tvrdi da je Ekvador ilegalno ukinuo azil Assangeu, koji je gotovo sedam godina proveo u veleposlanstvu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, i time prekršio međunarodno pravo. Assange je uhićen na zahtjev švedskog tužiteljstva koje ga godinama želi ispitati zbog navodnog seksualnog zlostavljanja.

Švedske vlasti optužuju ga po jednoj točki optužnice za nezakonitu prisilu, po dvije točke za seksualni napad i po jednoj točki za silovanje, a sve to počinio je navodno u kolovozu 2010. Assangeov odvjetnik rekao je da će se boriti protiv izručenja Švedskoj. Ekstradicijsko saslušanje očekuje se u iduća tri tjedna.

Za neke je Assange najveći borac za istinu na ovom svijetu. Njegova karizma i dalje jaka. U cijelu priču uključila se i Moskva. Čudno, jer je poznato kako kod njih završavaju pojedinci koji odaju državne tajne. Saslušanje pred sudom u Londonu očekuje se u iduća tri tjedna. Bude li izručen Švedskoj, postoji pravna mogućnost i za izručenje SAD-u. Čega se Assange najviše boji.

Bude li izručen Švedskoj, pravno bi mogla biti moguća izručenja i u druge zemlje, uključujući SAD, navodi Guardian. Assange je pripremio video izjavu za javnost koja će biti objavljena na internetu kasnije tijekom dana.