Linđo za premijere u Dubrovniku

U Dubrovniku počinje summit "16+1", odnosno susret premijera zemalja istočne i srednje Europe s kineskim premijerom Li Keqiangom. Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je format "16+1" omogućio manjim državama da grade i razvijaju odnose s Kinom i svima poželio dobrodošlicu.

Sastanak na vrhu 16 država srednje i istočne Europe i Kine održat će se u dva dijela - politički skup i gospodarski forum, te s više od 1000 sudionika.

Program za premijere država članica Inicijative 16+1 uoči summita

19:40 Sudionici summita su po završetku večere ispred Kneževa dvora uživali u plesu Foklornog ansambla Linđo, a potom su šetnjom preko Straduna došli do Pila, zapadnog ulaza u povijesnu jezgru Dubrovnika.18:50 Nakon zajedničke službene fotografije kod tvrđave Revelin izaslanstva su se uputila prema Kneževu dvoru, gdje je održana svečana večera. Na jelovniku su se, kako se doznaje, našli i jastog te jadranski brancin, a pila se i dubrovačka malvasija.18:00 Premijer Andrej Plenković je u društvu dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića i dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića na Vratima od Ploča, istočnom ulazu u povijesnu jezgru Dubrovnika, dočekao premijere zemalja članica Inicijative 16+1, a među zadnjima i kineskog premijera Li Keqianga.

Premijeri su poslijepodne, dok su se još okupljali, iskoristili vrijeme za bilateralne susrete. Premijer Plenković se među ostalima sastao s predstavnicima dviju kineskih kompanija. Jedna se tvrtka bavi izgradnjom željezničke infrastrukture, a druga je iz građevinskog sektora. Razgovarao je i s premijerima Rumunjske i Crne Gore.

Uoči summita kineski premijer Li Keqiang i hrvatski domaćin Plenković prijepodne su u Brijesti posjetili gradilište Pelješkog mosta i simbolično u more spustili posljednji i najveći pilot iz prve faze izgradnje.

Nakon Pelješkog mosta, idući veliki konkretan projekt mogla bi biti modernizacija nizinske pruge Zagreb - Rijeka i hrvatskih luka, istaknuto je na susretima u Zagrebu. Li je u Zagreb doputovao s izaslanstvom od 250 ljudi, a u Dubrovniku će mu se pridružiti još nekoliko stotina kineskih poduzetnika jer se summit "16+1" paralelno održava na političkoj i gospodarskoj razini.

Kineski premijer u utorak je stigao u Hrvatsku sa summita EU - Kina.