11. listopada 1895. - Rođen Jakov Gotovac

Najpopularnija hrvatska komična opera Ero s onoga svijeta nastala je 1935. i u samo nekoliko godina, zahvaljujući raskošnoj, raspjevanoj melodici i dopadljivom libretu, svrstala se među najuspjelije komične opere.

Jakov Gotovac, tvorac toga remek-djela rođen je 11. listopada 1895. u Splitu. Gotovac je praktički samouk, ali mnoga znanja prenose mu Josip Hatze i Antun Dobronić.

Po želji roditelja Gotovac nakon gimnazije upisuje Pravni fakultet u Zagrebu, a 1920. odlučuje raskrstiti s pravom, odlazi u Beč i u klasi Johanna Marxa studira glazbu.

Nakon povratka u domovinu u Šibeniku osniva Filharmonijsko društvo, a godinu dana poslije, 1923., seli se u Zagreb u kojem će raditi do smrti 16. listopada 1982.

Jakov Gotovac bio je dirigent opere Hrvatskog narodnog kazališta i nenadmašni zborovođa akademskog društva Mladost. Gotovac je plodan skladatelj koji stvara velik opus vokalnih i vokalno-instrumentalnih djela. Posebni su biseri hrvatske glazbe njegovo Simfonijsko kolo i skladba za zbor Koleda.

Zapaženo mjesto u hrvatskoj glazbi zauzima njegova opera Morana, a komična opera Ero s onoga svijeta, pisana na odličan libreto Milana Begovića, donijet će mu europsku slavu. Od praizvedbe 1935. Ero je, u prijevodu na devet jezika, izveden i na mnogobrojnim stranim opernim pozornicama.