Potpisana prva faza projekta gradnje Nacionalne dječje bolnice

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisali su okvirni sporazum o suradnji na pripremi projekta "Izgradnja nacionalne dječje bolnice". Obuhvatit će izradu tehničke i projektne dokumentacije. Projekt je vrijedan više od 42 milijuna kuna, a 85 posto novca osigurano je iz europskog fonda za regionalni razvoj. Nakon ove prve faze, stvorit će se preduvjeti za prijavu projekta izgradnje nacionalne dječje bolnice - za sufinanciranje europskim novcem. 

Premijer Andrej Plenković je na predstavljaju rekao da je pitanje zdravstva projekt za generacije.

- Svi znamo kakav je naš zdravstveni sustav danas i koliko je potrebno da on danas bude na najvišoj razini. Na visokoj je listi prioriteta. Ovo što radimo danas je da smo odlučili napraviti najveći iskorak. Nakon potpisivanja sporazuma projekt od 42 milijuna kuna - bit će to projekt usuglašen s najboljom europskom praksom. Ovaj projekt je cilj za drugu financijsku perspektivu. Mi ćemo daljnje financiranje riješavati za vrijeme našeg predsjedanja EU-om, rekao je.Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je najteže u Hrvatskoj biti zajedno.

- A mi smo danas zajedno što je najveću uspjeh. Mi smo suđeni jedni drugima. Ovaj projekt nas veže. 2017. nacionalna dječja bolnica definirana je kao strateški prioritet Zagreba i Republike Hrvatske. Pored zajedništva najteže je u Hrvatskoj postići dvije stvari. Stranačke interese podrediti nacionalnim i podobnost pobjediti sa sposobnima.

Rekao je i da zahvaljuje svima, posebno ministru Milanu Kujundžiću "koji je bio najuporniji u ovome". 

- Učinit ćemo sve da pređemo s riječi na djela, poručio je.Prije toga ministar Kujundžić rekao je "da se konačno prelazi s riječi u dijela".

- Ideja o izgradnji ove bolnice sazrijeva od 70-tih godina. Kosenzus postoji na svim razinama. Na razini grada i države. Udruge roditelja i šira javnost - svi se slažu. U tom duhu Vlada je donijela odruku da se ide u partnerski odnos s gradom Zagrebom. Postignuto je apsolutno suglasje - treba nam nacionalna dječja bolnica! To se naprosto mora napraviti - više se ne smije odgađati. Liječenje na jednom mjestu, a ne kako sada selimo s brijega na brijeg, istaknuo je.

Završio je svoju prezentaciju citirajući stihove Maka Dizdara "valja nama preko rijeke".

Plenković: Sredstva za Nacionalnu dječju bolnicu osigurati iz europskih fondova

- Idemo za tim da se taj novac koji treba iznaći u godinama pred nama u najvećoj mogućoj mjeri osigura europskim sredstvima. To je još jedna snaga hrvatskog članstva u Europskoj uniji i mislim da je to izrazito pozitivan primjer. Ovo je veliki projekt koji će trajati za više vlada i sabora, naglasio je ranije premijer.

Ekskluzivno: Ipak počinje izgradnja dječje bolnice u Blatu!

Javni natječaj za izradu studije izvedivosti projekta nužan je jer će se precizirati arhitektonski, urbanistički, ekološki, prometni i svi ostali parametri prema kojima će se graditi, a jedan od elemenata studije izvedivosti bila bi i priprema medicinske dokumentacije.

Jezgra Nacionalne dječje bolnice bila bi današnja Klinika za dječje bolesti Zagreb, popularno Klaićeva, a tu bi se pridružili još neki sadržaji dječje medicinske skrbi, odnosno dio pedijatrijskih kapaciteta drugih zagrebačkih bolnica.