Gosti sve više uživaju u luksuzu u seoskoj idili

Sve je više gostiju i u dalmatinskom zaleđu. U Ravnim kotarima i Bukovici više je od 200 kuća za odmor, većinom s bazenima, a neke i sa saunama i jacuzzijima... Gosti uživaju u tom luksuzu u seoskoj idili, uz bogate stolove s domaćom hranom, pa se vlasnici hvale da su popunjeni više dana u godini negoli iznajmljivači na moru.

Tko kaže da ćurlikanje i zvuk frulice ne idu s luksuzom, jacuzzijem i saunom. Sve je to Lisičić. Nije to više 'tamo neko selo, gdje lija poštu nosi". Samo ondje već je pet kuća s bazenom. Dragica Balen svoj upravo glanca jer turisti samo što ne stignu. Iako se turizmom bavi tek drugu sezonu, bukingom u travnju i više je nego zadovoljna.

- Sad već imamo sto dana, sad za ovu sezonu, ističe gđa Balen. Dragica je pohađala i besplatan tečaj engleskog jezika u Benkovcu. Pomalo govori engleski, francuski ne zna. No jezična barijera nije joj nikakav problem s Francuzima.

- Eto bilo im je jako žao i plakali su, tužni, zbližili smo se, zbližili. I sad vam opet stižu na dva tjedna? Da, kaže Dragica.

A ganutost gostiju ne iznenađuje, jer ravnokotarska gostoljubivost nadaleko je znana. U Banjevcima Svemir Troskot već petu godinu ima kušaonicu vina. Na stolu - od domaćeg pršuta, kobasica pa sve do prepeličjih jaja. Ničega ne nedostaje, sve domaće.

- Zadnji gosti su bili prije par dana, imao sam 30 Francuza, agronoma. I što kažu Francuzi na vaše vino? Oduševljeni, oduševljeni, s gospodarstvom općenito, ističe Svemir.

Svemirovi su turisti zahvalni pa mu se uvijek vraćaju, i to s darom, buteljom. Tako da u svom podrumu ima vina sa svih kontinenata.

- Mnogi gosti koji dolaze do ove naše kuće, upravo su godinama ljetovali na našoj obali, ali kažu nama bi trebalo tjedan dana da se odmorimo od odmora kad bi se vratili kući, objašnjava Vanja Čvrljak, direktor TZ-a Benkovca.

Koji kilometar dalje u zaleđu nije tako. Odmore gosti ovdje i dušu i tijelo. Na more i ne pomišljaju.