Tijesna pobjeda socijaldemokratske stranke Finske

Socijaldemokratska stranka Finske tijesno je pobijedila na parlamentarnim izborima osvojivši 17,7% glasova.

Sa 17,5% glasova, na drugom je mjestu ultradesna stranka Pravi Finci, dok je stranka centra finskog premijera na četvrtome mjestu s 13,8% glasova.

Prvi put u više od stoljeća nijedna stranka nije osvojila više od 20% glasova.

Prema projekcijama socijaldemokrati će dobiti 40 mjesta u jednodomnom parlamentu od 200 mjesta, a Pravi Finci samo jedno mjesto manje 39.

Premijer kojemu istječe mandat Juha Sipila priznao je poraz.

- Mi smo najveći gubitnici ovih izbora, rekao je. Njegova Stranka Centra izgubila je 18 mjesta u odnosu na dosadašnji saziv i pala na četvrto mjesto, iza konzervativne Stranka narodne koalicije s kojom je bila u vladajućoj koaliciji. 

Čelnik finskih socijaldemokrata Antti Rinne proglasio je pobjedu na parlamentarnim izborima na temelju 97% prebrojanih glasova. Pobjedom bivši ministar financija 56-godišnji Rinne, koji je preuzeo stranku 2014., postaje premijer socijaldemokrata koji su zadnji put bili u vodstvu nakon izbora 1999. godine. 

Nakon toga socijaldemokrati su sudjelovali u nekoliko vlada, ali nisu dobili vodstvo. 

Vladajuća koalicija kojoj istječe mandat na vlasti je bila od 2015. i činile su je Stranka centra i Stranka narodne koalicije te euroskeptična Plava reforma. Politikom štednje Sipila i njegova vlada uspjeli su Finsku izvući iz recesije 2016.