Ekvadorski predsjednik tvrdi da je Assange koristio veleposlanstvo kao centar za špijuniranje

Predsjednik Ekvadora Lenin Moreno optužio je osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea za korištenje ekvadorskog veleposlanstva u Londonu kao "centra za špijuniranje" dok je ondje sedam godina boravio u azilu.

Moreno je rekao da je Ekvador Assangeu ukinuo azil jer je uzastopno kršio međunarodne konvencije te su iz WikiLeaksa prijetili Quitou.

- Šteta je što su se s našeg teritorija i uz dozvolu vlasti prethodne vlade uz pomoć veleposlanstva Ekvadora u Londonu miješali u procese drugih država, poručio je u intervjuu za list Guardian.

- Ne možemo dopustiti da naša kuća, kuća koja je otvorila svoja vrata, postane centar za špijuniranje. Takvim aktivnostima se krše uvjeti azila, dodao je Moreno.

Dužnosnici veleposlanstva dopustili su policiji da u četvrtak uđe u zgradu kako bi uhitila Assangea zbog kršenja britanskih uvjeta jamčevine povezanih sa švedskim zahtjevima za izručenje.

Iz policije su poslije potvrdili da je 47-godišnji australski državljanin "uhićen u ime vlasti SAD-a".

Iz američkog ministarstva pravosuđa rekli su da su Assangea optužili za urotu s bivšom američkom obavještajnom analitičarkom Chelsea Manning radi objave velike količine tajnih materijala 2010. godine.

Dva zastupnika njemačke stranke Die Linke i jedan španjolski zastupnik Europskog parlamenta planiraju u ponedjeljak posjetiti Assangea u zatvoru Belmarsh u Londonu, poručili su iz stranke.

U nedjelju su bivši članovi španjolske zaštitarske službe opisali Assangeovo ekscentrično ponašanje za španjolski list El Pais, koji je objavio i njegove snimke u veleposlanstvu.