Počelo suđenje za ratne zločine umirovljenom generalu Dudakoviću

Pred Sudom Bosne i Hercegovine počelo je suđenje umirovljenom generalu Armije BiH Atifu Dudakoviću i šesnaestorici drugih pripadnika Petog korpusa Armije BiH koji su optuženi za ratne zločine počinjene na širem bihaćkom području. 

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužiteljstva BiH završeno je prvo ročište. Suđenje jednom od optuženika Ali Hodžiću, zbog njegova zdravstvenog stanja, izdvojeno je iz skupine. Optužene se tereti za ratni zločin protiv čovječnosti i zločin protiv ratnih zarobljenika te progon srpskog življa s područja općina: Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most. Optužuje ih se  i za ubojstva više od 350 ljudi te namjerno uništavanje 35 pravoslavnih vjerskih objekata.

Umirovljenom generalu Dudakoviću na teret se stavlja i ubojstvo trojice pripadnika Narodne obrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna. Radi se o zločinima počinjenim tijekom vojnih akcija "Sana '95" i "Tigar '94". Odvjetnik umirovljenoga generala Asim Crnalić navode Tužiteljstva BiH o Udruženom zločinačkom pothvat označio je glupostima.

Dudaković je bio i zapovjednik zajedničkog stožera vojske Federacije BiH

Dudaković slovi kao jedan od heroja obrane BiH jer su slabo naoružane snage pod njegovim zapovjedništvom u potpunom obruču tri godine odolijevale napadima postrojbi bosanskih Srba koje su imale i potporu paravojnih postrojbi pobunjenih Srba s okupiranih dijelova Hrvatske.

Nakon rata Dudaković je bio i zapovjednik zajedničkog stožera vojske Federacije BiH.

Sada je suočen s optužnicom koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općina Bihać i Cazin.

Optužnica uključuje odgovornost za ubojstva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Prema tvrdnjama tužiteljstva, Dudaković i ostali suoptuženici odgovorni su i za uništavanje 38 pravoslavnih vjerskih objekata.

Dio optužnice odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristašama tzv. Narodne odbrane autonomne pokrajine Zapadna Bosna na čijem je čelu bio Fikret Abdić. 

Zajedno s Dudakovićem optuženi su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Trojica suoptuženika bila su Dudakovićevi pomoćnici u zapovjedništvu Petog korpusa, jedan je bio zapovjednik brigade, a ostali vojnici ili vojni policajci.

U optužnici je navedena i kvalifikacija udruženog zločinačkog pothvata. Obrazložena je tvrdnjom tužiteljstva da su Dudakovićevi vojnici, zajedno s pripadnicima postrojbi iz sastava Sedmog korpusa Armije BiH i pripadnicima MUP-a, tijekom napada koji je trajao od 13. rujna 1995. do polovine studenog 1995. i koji je bio usmjeren protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti, "svjesno i voljno sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu sa zajedničkim planom i ciljem da se s teritorija tih općina trajno uklonili cjelokupno stanovništvo srpske nacionalnosti koje je tu živjelo".

Svi optuženi su se pred Sudom BiH u prosincu 2018. izjasnili kako se ne osjećaju krivim ni po jednoj točki optužnice.

Suđenje Dudakoviću i njegovim suborcima, prema svemu sudeći, bit će maratonsko, i to ne samo zbog broja optuženih nego i zbog činjenice da je tužiteljstvo BiH najavilo kako će tijekom dokaznog postupka predložiti ispitivanje čak 447 svjedoka.

Procjena je tužiteljstva kako će njima za izvođenje dokaza trebati najmanje 500 radnih sati.