SDP - potpisi za ocjenu ustavnosti zakona o najmu stanova

 
SDP je prikupio potpise 32 saborskih zastupnika koji su Ustavnom sudu podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o najmu stanova s Ustavom. Smatraju da nedavne izmjene zakona diskriminiraju zaštićene najmoprimce jer im se najamnina postupno povećava do 2023. godine, kada moraju napustiti stanove.

Među onima koji su potpisali zahtjev su Branko Grčić, Marin Škibola, Mirando Mrsić, Ranko Ostojić, Sabina Glasovac, Davor Bernardić i Domagoj Hajduković.

Hajduković je ustvrdio kako su zaštićeni najmoprimci dovedeni u neravnopravni položaj i ugrožena su njihova ljudska prava jer je jedno od njih i pravo na dostojanstvo, kao i pravo na dostojno stanovanje.

- Imam puno razumijevanje za ljude koji su se našli u ovoj situaciji 90-ih godina, a i prije, ne svojom krivnjom. Oni nisu odabrali taj put, nažalost, država nije pronašla pravedno rješenje. Treba zadovoljiti i zaštićene najmoprimce i vlasnike, rekao je saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras.

- Zakon se u praksi ne može provesti. Ljudi su već u situaciji da ne mogu plaćati najam. Ne znamo ni sami što će biti jer vlasnici imaju pravo obračunavati najam, što je također protuzakonito, te pravo stavljanja ovrhe u slučaju neplaćanja, rekla je predsjednica Udruge stanara Grada Splita Iva Tukić, čije je udruga prije mjesec dana predala ustavnu tužbu.

Mira Perkov iz Udruge stanara grada Zagreba objasnila je svoju situaciju i kazala kako ima mirovinu od 2555 kuna, a stanarina za ovu godinu iznosi 1155 kuna, odnosno povišena je za 120 posto.