VIDEO: Notre-Dame u plamenu - sačuvana struktura katedrale

Požar u pariškoj katedrali Notre-Dame stavljen je pod kontrolu noćas oko 3 sata, nakon osam sati borbe s vatrenom stihijom, objavili su pariški vatrogasci. Oba tornja katedrale Notre-Dame su sigurna, kazao je Laurent Nunez, tajnik ministarstva unutarnjih poslova.

Izjavio je to nekoliko sati nakon što je u strašnom požaru srušen zvonik i uništeno oko dvije trećine krova pariške katedrale. Sada je vrijeme hlađenja. Još radimo na očuvanju umjetničkih djela katedrale, rekao je Nunez novinarima na mjestu događaja.- Notre-Dame: Gotičko remek-djelo staro više od 850 godina
- Reakcije iz svijeta na požar u Parizu 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je kako svečano obećava da će glasovita pariška katedrala ponovno biti izgrađena.

- Ova katedrala dio je naše povijesti. Uz nju smo preživjeli ratove, oslobođenja i uvijek je bila u centru naših života. Kao i svi naši građani, tužan sam što moram gledati kako gori dio nas, napisao je na Twitteru francuski predsjednik.- Obnovit ćemo katedralu u idućih nekoliko godina. Počevši od sutra, pokrenut će se nacionalni program donacija koji će se protezati izvan naših granica, rekao je Macron nakon što je posjetio požarište. Požar  je nazvao strašnom tragedijom, ali smatra da je ipak "najgore izbjegnuto". Istaknuo je da se fasada katedrale i dva glavna tornja nisu srušili.

Macron je otkazao za večeras planirano obraćanje naciji, u vezi s njegovim odgovorom na krizu izazvanu prosvjedima "žutih prsluka".

Vatra u katedrali Notre-Dame buknula na skelama krovišta 

Vatra je buknula oko 16.50 na skelama krovišta, da bi se početkom večeri srušio toranj visok 93 metra. Veći dio krova katedrale koji se prostirao na 100 metara progutala je vatra već u prvih sat vremena požara.

Jedan vatrogasac teško je ozlijeđen, izjavio je zapovjednik vatrogasne brigade Pariza general Jean-Claude Gallet

Brojni svjedoci zaprepašteno promatraju kako gori znamenitost. Potresne snimke izravno emitiraju francuske TV postaje i društvene mreže.

Stotine Parižana i turista s nevjericom gledaju gusti dim koji suklja iz katedrale. Sve je više građana koji u blizini katedrale pjevaju "Ave Maria". 
Pokrenuta je specijalna akcija da se pokušaju spasiti umjetnička djela, rekao je zamjenik gradonačelnice Emmanuel Gregoire.
Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vide se stupovi dima koji su uzdižu u zrak iznad 850-godišnje gotičke zgrade.

- Strašan požar zahvatio je katedralu Notre-Dame u Parizu. Vojna vatrogasna jedinica pokušava kontrolirati vatru", tvitala je gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo.
Građani diljem svijeta suosjećaju zbog požara koji uništava parišku katedralu

Prošle godine Katolička crkva u Francuskoj pokrenula je hitan apel da se osigura novac za spas katedrale, koja se počela raspadati. Oko 13 milijuna turista posjeti Notre-Dame svake godine.

UNESCO je tvitao kako "pomno prati situaciju i podržava Francusku u očuvanju i obnavljanju neprocjenjivog nasljeđa". 
Izgrađena u 12. stoljeću, katedrala Notre-Dame privlači milijune posjetitelja svake godine. Smještena je u srcu Pariza, na otoku Île de la Cité. Na popisu je svjetske baštine UNESCO-a.