Reakcije iz svijeta na požar u Parizu

Iz cijelog svijeta dolaze reakcije na strašan požar pariške katedrale Notre-Dame.

- Potresna slika jednog od simbola kršćanstva i europske kulture u ognju rastužila je cijeli svijet. U mislima smo s građanima Pariza i Francuske koji će, uvjerena sam, nastaviti obnovu i vratiti katedrali Notre-Dame njezin veličanstven izgled, objavila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na  Twitteru.
[EMBED:https://twitter.com/KolindaGK/status/1117869483270389760]
- S dubokom tugom gledamo strašnu vatru. Notre-Dame, svjetska kulturna baština, jedan od simbola Francuske, europske kulture i kršćanske baštine. Večeras smo svi solidarni s građanima Francuske, objavio je premijer Andrej Plenković.Američki predsjednik Donald Trump reagirao je na Twitteru i naglasio kako je strašno gledati taj požar i da treba brzo djelovati.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da strašne snimke požara zadaju bol. Notre-Dame je simbol Francuske i naše europske kulture.

- Iz minute u minutu pratim požar. Notre-Dame pripada cijelom čovječanstvu. Ta katedrala inspirirala je toliko pisaca, slikara, filozofa, toliko posjetitelja iz svih dijelova svijeta. Koji tužan prizor. Koji užas. Suosjećam s francuskim narodom, napisao je u priopćenju predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

I predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk ističe da Notre-Dame pripada cijeloj Europi. - Svi danas suosjećamo s Parizom, poručio je Tusk.
Povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides poručuje da je Mehanizam civilne zaštite EU-a spreman pružiti potporu.

- U kontaktu sam s francuskim vlastima. Mehanizam civilne zaštite EU-a spreman je pružiti potporu, poručuje Stylianides i izražava solidarnost s Francuskom i svima pogođenim ovom tragedijom.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres objavio je na Twitteru da je užasnut snimkama požara u pariškoj katedrali, jedinstvenom dragulju svjetske baštine.
Britanska premijerka Theresa May napisala je na Twitteru da su njezine misli s francuskim narodom i službama koje se bore protiv strašnog požara katedrale Notre-Dame.