12. listopada 1492. - Kolumbo otkrio Ameriku

Na današnji dan 1492. godine Kristof(or) Kolumbo (tal. Cristoforo Colombo, španj. Cristóbal Colón) (1451– 1506), genoveški pomorac u službi španjolskog dvora, otkrio je Ameriku.

U namjeri da pronađe zapadni morski put u Indiju,  ploveći sa svojom eskadrom (Santa Marija, Niña i Pinta), doplovio je do bahamskog otoka Guanahanija, Kube i Haitija.

Godine 1493. organizirao je drugo putovanje i otkrio nove dijelove američkog kontinenta (Male Antile, Puerto Rico i Jamaiku). Treće putovanje obavio je 1498., a četvrto, posljednje, 1502–1504.

Kolumbov primjer slijedili su mnogi istraživači i pustolovi, u pomamnoj utrci za bogatstvima novootkrivenih krajeva. Umro je u uvjerenju da je pronašao izravni put iz Europe u Kinu.

Ime Novom svijetu dao je Amerigo Vespucci, čija su putovanja uvjerila Europu da je Kolumbo zaista otkrio Ameriku.

Čovjek koji je Španjolskoj priskrbio tolike zemlje i bogatstva umro je u sirotinjskoj gostionici u Valladolidu, gdje je i pokopan u franjevačkoj crkvi.

Svi su nagi, nemaju nikakvog znanja o oružju, svi su kukavni jer tisuću njih nije se usudilo pred nas, tri kršćana. Stoga, podobni su za upravljanje, da ih se na rad navikne, da siju, da čine sve što će biti potrebno, da sela grade, da ih se nauči nosiri odjeću na sebi, i da naše običaje slijede, zapisao je Kolumbo u svoj dnevnik 16. prosinca 1492. nakon susreta s grupom Indijanaca na otoku Hispaniola.