Uhićenog Bienenfelda i još trojicu tereti se za 660 eura mita

Dugogodišnji načelnik u Ministarstvu graditeljstva Josip Binenfeld te bivši inspektor tog ministarstva Željko Korica uhićeni su zbog primanja mita. Sumnja se da su za nekoliko stotina eura sređivali papire dvojici poduzetnika Borisu Bašiću i Zoranu Sikirici, koji su također uhićeni, radi legalizacije vile koja se gradi na splitskim Bačvicama.

Sva četvorica danas su ispitana, a odluka o određivanju istražnog zatvora bit će donesena tijekom večeri. 

Šestošezdeset eura mita Za 55 ilegalno izgrađenih kvadrata bilo je dovoljno za pokretanje akcije uhićenja u Ministarstvu graditeljstva. Sve se pokrenulo zbog ViIle Harmoni na splitskim Bačvicama. Građevinsku dozvolu investitor tvrtka Špinut iz Splita dobila je za šest nadzemnih etaža.

Prvoosumnjičeni Josip Binenfeld, inače dugogodišnji djelatnik, pravnik resornog ministarstva i ključni čovjek za poslove legalizacije, trebao je navodno dati zeleno svjetlo da 55 ilegalnih kvadrata postane legalno.

Dvojica Splićana, investitori Ville Harmoni, Boris Bašić i Zoran Sikirica, osumnjičena su za davanje mita, a Željko Korica, inače bivši inspektor u Ministarstvu graditeljstva, danas zaposlenik JANAF-a, trebao je biti veza između Splita i Zagreba.

Osumnjičenicima su pretraženi domovi, poslovni prostori i osobna vozila te je oduzeto više od 21.000 eura, čije će podrijetlo biti provjereno.

Policija je priopćila kako je tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđena sumnja da je prvoosumnjičeni, u vremenu od 18. ožujka do 15. travnja ove godine, kao odgovorna osoba unutar ministarstva nadležnog za poslove graditeljstva primio mito u iznosu od 660 eura, da unutar granica svoje ovlasti obavi službenu radnju koja se ne bi smjela obaviti.Istražitelji sumnjaju da je Bienenfeld primio mito i zauzvrat dvojici investitora sastavio upit za legalizaciju dijela hotela Villa Harmony Bačvice u Splitu. Potom je, kako se doznaje, u ime Ministarstva graditeljstva taj upit pozitivno ocijenio i odobrio legalizaciju dijela hotela.

Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, potvrdio je za HRT da je bila pretraga prostorija u Ministarstvu. Naglasio je da o imenima ne želi govoriti jer još "ne zna u kojem se smislu provodi istraga"
Reagirali Kuščević i Štromar

Lovro Kuščević izjavio je kao je, dok je bio ministar graditeljstva i prostornog uređenja poznavao Bienenfelda i surađivao s njim. Poznaje ga kao vrsnog pravnika i iznenađen je onim što je pročitao u medijima.

Konkretni slučaj nije htio komentirati. Samo je poručio da se svaki kriminal mora istražiti, a da počinitelji budu sankcionirani".
- Ministarstvo i dalje radi, Sektor za pravne poslove bio je dio našeg ministarstva, i dalje je dio našeg ministarstva, imamo odlične stručnjake i radit ćemo i dalje kao što smo i do sada, kvalitetno i dobro. Mi surađujemo s tijelima i - kad dobijemo dovoljno informacija - donijet ćemo odluke o daljnjim postupcima. Nisam imao nikakvih saznanja i ne bi bilo nikako dobro za ovu državu da sam imao nekakve informacije od, recimo, DORH-a, rekao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.