Što je jeftinije - referendum ili mirovinska reforma?

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je da bi sindikalni referendum protiv mirovinske reforme mogao državni proračun stajati 45 milijardi kuna do 2040., što je sindikalni čelnik Krešimir Sever ocijenio "nepristojnim spinom" kojim ministar pokušava uplašiti narod.

Pavić: Referendum o mirovinama stajat će 45 milijardi kuna

- Europska komisija je pohvalila mirovinsku reformu. Izračunali smo da će referendum koji organiziraju sindikati do 2040. stajati državni proračun 45 milijardi kuna. Mogu se reflektirati - ili u prosjeku 5 posto manje mirovine ili kredit od 45 milijardi kojim bi zadužili našu djecu i unuke, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić

Sever: Više štete radnicima nego državi

Ministrove tvrdnje odmah je odbacio predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekavši kako je to nepristojan spin, a računica koju je Pavić iznio ne drži vodu. Razumni ekonomisti govore da sama duljina rada ne znači da će mirovinski sustav biti održiv, a veliki dio radnika neće moći raditi do 67 godina. Otići će u prijevremenu mirovinu, koja će im biti umanjena, a ako se umanji samo za dvije godine, bit će manja za 7,2 posto, ustvrdio je.

- Ako bi neko radio puni radni vijek do 67 godina i nakupio u tom razdoblju puno godina staža, to bi mu donijelo "vrlo mali postotak" porasta mirovine. Produljenje radnog vijeka donijet će više štete radnicima i umirovljenicima nego što će država imati koristi. Vlada pokušava uplašiti narod jer su svjesni da nemaju argumenata pa idu sa strahom među ljude da ne bi slučajno potpisali za referendum, smatra Sever.

Rasprava o učincima 2. mirovinskog stupa

U raspravi o učincima 2. mirovinskog stupa na nacionalno gospodarstvo, koju je organizirao Nezavisni sindikat znanosti, istaknuta je neodrživost tog koncepta.

- Savjetujem sindikatima da se zauzmu da se izračuna tranzicijski trošak da se vrednuje poslovanje obveznih mirovinskih fondova te da se u tom smislu napravi jedna temeljita dekolonizacija zemlje i spas zemlje koja srlja u propast, rekao je Gojko Bežovan sa Pravnog fakulteta u Zagrebu. Smatra da obavezni drugi mirovinski stup treba ukinuti jer je prevelik teret za državu i za javne financije, odnosno da se Hrvatska mora povesti za primjerom Slovačke i Poljske.  

Mirovinska reforma iz 2002. najveće je zlo koje je zahvatilo Hrvatsku, zbog nje smo izgubili gospodarski rast, a trošak te reforme premašit će troškove Domovinskog rata i privatizacije, ustvrdio je Željko Garača sa splitskog Ekonomskog fakulteta.
   
Protivnici drugog stupa svoje su teze branili tranzicijskim troškovima, a riječ je o pet milijardi kuna bez kojih je država godišnje ostala za mirovine, jer je to prebačeno na privatne račune u drugom mirovinskom stupu.

Predsjednik sindikata Vilim Ribić pojašnjava da se država našla u apsurdnoj situaciji - zbog nedostatka tog novca za isplatu sadašnjih mirovina diže poreze, dok je pet milijardi kuna imobilizirano u drugom stupu.

- Banke nešto rade s tim novcem, ali taj novac nije u proračunu i u funkciji za isplatu mirovina. Zbog toga država diže poreze ili svoj novac, koji je prepustila građanima na njihovim računima, ponovno uzima, i za to plaća kamate fondovima. Treba jasno reći da je ovo neuspjeli projekt države koje drže poluge moći, poručio je Ribić.

Jedini koji od toga imaju korist, čulo se na skupu, su mirovinski fondovi i banke koje "mešetare" novcem iz Drugog mirovinskog stupa.

Ljubo Jurčić smatra da bi obavezni drugi mirovinski stup trebalo zamrznuti dok Hrvatska ne postigne zadovoljavajući gospodarski rast, suficit i dok se ne uspostavi tržište kapitala koje danas ne postoji.

- Gdje se danas u Hrvatskoj može uložiti kapital od pet milijardi kuna u situaciji kada su nam kompanije u predstečajnoj nagodbi, upitao je Jurčić.

Šokiran iznesenim tezama bio je Davorko Vidović, ministar rada i socijalne skrbi  u SDP-ovoj vladi koji je proveo mirovinsku reformu i uveo drugi stup kapitalizirane štednje.

- Tvrdnje da je tranzicijski trošak pljačka i da je spriječio gospodarski rast Hrvatske strašna su pojednostavljenja, ustvrdio je Vidović koji kaže da ne zna ni jedan sustav koji bi bio bolji za Hrvatsku od ovoga koji sada imamo.
- U ovom trenutku sustav je funkcionalan, a na računima građana sačuvali smo 100 milijardi kuna, istaknuo je Vidović.

Ističe da su ključni problemi izostanak očekivanoga gospodarskog rasta i demografski trendovi.

- Pravi rezultat reforme bit će kad se počnu mirovine dijeliti, mi to sad ni ne znamo, ali u ovom trenutku, na temelju 25% uplata ostvaruje se 36% ukupne mirovine što će reći da je taj drugi stup puno efikasniji nego prvi stup, kazao je Vidović.