Europska komisija prijavila Sloveniju sudu EU-a zbog nesuradnje u sporu zbog ECB-a

Europska komisija prijavila je Sloveniju sudu Europske unije sa sjedištem u Luksemburgu zbog spora oko kriminalističke istrage slovenske policije u slovenskoj središnjoj banci iz 2016. godine, kad su kriminalisti  zaplijenili i dio dokumentacije Europske centralne banke (ECB), koji nije bio predmet istrage.

-
Prijava je podnesena sudu EU-a i sada je u njegovoj nadležnosti da odluči o meritumu slučaja, doznaje se iz Europske komisije, a prenosi u srijedu Slovenska tiskovna agencija STA.

Da će početi sudski postupak protiv Slovenije, Komisija je odlučila u siječnju ove godine, nakon što pitanje oduzete dokumentacije i računalne opreme ECB-a pri premetačini u slovenskoj središnjoj banci nije riješeno bilateralnim kontaktima i u suradnji s Europskom centralnom bankom.

U Europskoj komisiji navode da je slovenska policija prilikom premetačine slovenske središnje banke 6. srpnja 2016. godine, kad je istraživala navodne nepravilnosti njezinih službenika tijekom sanacije slovenskih banaka u državnom vlasništvu krajem 2013., izuzela podatke i računalnu opremu ECB-a bez odobrenja iz Frankfurta, pri čemu kasniji pokušaji da se stvar uredi sporazumno i bez suda nisu uspjeli.

Europska komisija predmet je zato dala na sud, pozivajući se na članak Lisabonskog ugovora koji govori o potrebi lojalne suradnje članica EU-a s njezinim ustanovama, što je Slovenija spomenutim ponašanjem navodno  prekršila te na status i privilegije ECB-a koje štiti protokol 7 uz Lisabonski ugovor.

Tijekom nacionalne istrage protiv zaposlenih u središnjoj banci u Ljubljani 2016. slovenski su organi, uz dokazni materijal protiv osumnjičenih, neovlašteno zaplijenili i zaštićenu dokumentaciju i računalnu opremu Europske centralne banke (ECB) koja nije bila povezana s istragom. Slovenske vlasti ni nakon više pokušaja nisu dale zadovoljavajuće obrazloženje tog "jednostranog poteza" niti se uspjelo doći do sporazumnog rješenja, teza je Europske komisije, koju odbijaju slovenska vlada i državno pravobraniteljstvo te tvrde da je policija u spomenutom slučaju postupala po propisima.

U Europskoj komisiji navode da će postupak pratiti s velikom pozornošću jer je riječ o "važnom presedanu" koji bi se mogao ponoviti i kod drugih članica EU-a. Koliko će postupak protiv Slovenije pred europskim sudom trajati, ovisi o tome hoće li se predmetu dati prioritet ili će ući u normalnu proceduru.

Ako sud presudi da Slovenija u tom slučaju nije ispunjavala obvezu lojalne suradnje s institucijama EU-a te da ne poštuje odluku suda, Komisija protiv slovenske vlade može pokrenuti i nov postupak i zatražiti novčane sankcije ili uplatu paušalog iznosa.