EU najavljuje protumjere ako postrožene američke sankcije Kubi pogode europske tvrtke

Europska unija spremna je zaštititi svoje interese ako postrožene američke sankcije Kubi pogode europske kompanije, objavila je Europska komisija u srijedu, otvarajući moguću novu frontu u trgovinskom sukobu sa SAD-om.

Očekuje se da će Washington tokom dana postrožiti kaznene mjere protiv Kube, omogućujući američkim građanima podizanje tužbi protiv inozemnih kompanija zbog imovine izgubljene tijekom kubanske revolucije.

Taj bi potez mogao zasjeniti nastojanja Bruxellesa i Washingtona da pokrenu pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini koji bi okončao trgovinski sukob i riješio pitanje carina. Izgledno pooštravanje američkih carina Kubi tehnički se bazira na Helms-Burtonovom zakonu iz 1996. godine. SAD je do sada rutinski suspendirao dio tog zakona koji se odnosi na strane tvrtke, a sada namjerava odustati od te prakse. Washington je Kubi uveo puni trgovinski embargo još 1962. godine.

EU ponavlja da se snažno protivi ekstrateritorijalnoj primjeni jednostranih restriktivnih mjera, koje su po našem mišljenju u suprotnosti s međunarodnim zakonima, rekao je glasnogovornik Komisije Alexander Winterstein.
Unija je spremna zaštititi europske interese, uključujući europska ulaganja i gospodarske aktivnosti fizičkih i pravnih osoba na Kubi, budu li zahvaćeni mjerama, dodao je Winterstein.

Američke mjere dijelom su motivirane frustracijom zbog kubanske potpore venezuelskom predsjedniku Nicholasu Manduru a de facto će povećati rizik za poslovanje kompanija na Kubi, tumači dpa. SAD traži ostavku Nicolasa Madura koji je prošle godine izborio još jedan predsjednički mandat na predsjedničkim izborima, po mnogima "nedemokratskima.