IDS i ISU potpisali sporazum o suradnji na izborima za Europski parlament

Istarski demokratski sabor (IDS) i Istarska stranka umirovljenika (ISU) potpisali su u četvrtak sporazum o potpori i suradnji na izborima za Europski parlament i tako pouprijeti Valtera Flegu, kandidata IDS-a, ujedno nositelja liste Amsterdamske koalicije.

-
Odnos prema umirovljenicima jedno je od najvažnijih mjerila razvoja zajednice, grada, čitave zemlje, a IDS iznimno cijeni, poštuje, sluša i uvažava istarske umirovljenike. Briga za naše starije i nemoćne oduvijek je bila jedan od prioriteta naše stranke, rekao je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Ustvrdivši kako su u Istri vidljivi konkretni rezultati kojima se podiže kvaliteta života umirovljenika, a postoje i planovi dogradnje i izgradnje novih domova za starije i nemoćne koji će se realizirati i uz pomoć fondova EU-a, Miletić je istaknuo kako je dosad uloženo u Dom za starije osobe "Alfredo Štiglić" u Puli, u zgradu Depandanse Doma, Gerontološki centar "Vila Trapp", Dom za starije osobe "Domenico Pergolis" u Rovinju, te u Domovima za starije osobe u Raši i Novigradu.

Izrazivši zadovoljstvo potporom ISU-a, Flego je najavio da će kao i dosad, ali na višoj razini, onoj europskoj, ustrajno raditi na realizaciji programa i projekata koji će istarskim umirovljenicima omogućiti bolji i kvalitetniji život.

- Udio starijih u Istarskoj županiji iznosi oko 18 posto, uz trend povećanja. Uloga države u skrbi za taj dio stanovništva uglavnom slabi, mirovinski sustav je u krizi, usluge za ovisne starije osobe se ne razvijaju, dok se teret financiranja usluga uglavnom prebacuje na lokalne i regionalne zajednice, ustvrdio je Flego.

Istarska županija sustavno provodi niz programa i projekata, kao što su program "Pomoć u kući", volontiranje preko Sindikata umirovljenika, dnevni boravak za umirovljenike, županijski Savjet za umirovljenike, gerontološki centar u Puli i brojne čitaonice za umirovljenike diljem Istre.

- Uvažavanje i razumijevanje starijih osoba temelj je svakoga razvijenog društva. Stoga je naša zajednička dužnost voditi skrb o njima te im osigurati odgovarajuću brigu, kako bi se osjećali dostojanstveno, sigurno i zaštićeno, naglasio je Flego.