Otkazana sjednica Ličko-senjske županije, nova 2. svibnja

Za četvrtak je dogovorena sjednica Županijske skupštine ličko-senjske na kojoj je trebao biti prihvaćen proračun za tekuću godinu odgođena je, a nova će biti 2. svibnja.

Stručne službe Županijske skupštine pri otkazivanju sjednice vijećnike nisu izvijestile o razlogu.

Gordana Pađen, voditeljica županijskog Odsjeka za organizaciju rada, kratko je obrazložila Hini da prema Poslovniku predsjednik Skupštine Marijan Kustić ima pravo na odgodu, što je i učinio, ali da od njih nije tražio da se u obavijesti vijećnicima napiše i razlog odgode.

Karlo Starčević (HSP), koji je bio nositelj liste na nedavnim izborima, rekao je da je dobio jučer popodne obavijest te da ne zna razlog otkazivanja, da nije ni s kim razgovarao i da ne zna je li ugroženo prihvaćanje proračuna.

Nezavisni vijećnik Ante Dabo rekao je Hini da vjeruje kako ranije postignut sporazum nije ugrožen te da će proračun biti izglasovan a da je odgoda tehničke naravi.


Dabo: Vjerujem da će proračun biti usvojen 2. svibnja

Za četvrtak 2. svibnja dogovorena je sjednica s istim dnevnim redom, znam da su neki vijećnici skeptični, ja nisam. Čuo sam se kratko s predsjednikom Kustićem i vjerujem da će proračun biti prihvaćen 2. svibnja, rekao je Dabo.

Župan Darko Milinović nije komentirao otkazivanje, ali je rekao da je Skupštini predložio proračun na iznos od oko 376.168.000 kuna, te da je prvi put otkako Županija postoji nema duga, da je suficit 5,3 milijuna kuna, te da se od 136 milijuna kuna izvornih prihoda 87%, tj. 118 milijuna kuna, usmjerava u razvojne projekte.

- Sada mogu reći da je predloženi proračun socijalno osjetljiv i razvojan, a za proračun za 2018. godinu govorio sam vrlo jasno, jer smo imali dug od 4,2 milijuna kuna, da je stabilizirajući. Ovaj je proračun stabiliziran, razvojan i socijalan, rekao je Milinović.

Neprihvaćanje proračuna na sljedećoj sjednici značilo bi rušenje župana Darka Milinovića i nove izbore - i za Županijsku skupštinu i za župana.