Trumpova reakcija na Muellerovo imenovanje: "Ovo je kraj mog predsjedničkog mandata"

Predjsednik SAD-a Donald Trump bio je uvjeren kako će imenovanje posebnog tužitelja za istragu ruske umiješanosti u izbore 2016. značiti kraj njegova predsjedničkog mandata, stoji u izvješću posebnog tužitelja Roberta Muellera koji je utvrdio da Trumpova kampanja nije bila u dosluhu s Rusijom.

U izvještaju se navodi da se, kad je bivši glavni državni odvjetnik Jeff Sessions obavijestio Trumpa o Muellerovu imenovanju u svibnju 2017., Trump naslonio u svoju stolicu i rekao: O, Bože, ovo je grozno. Ovo je kraj mog mandata.

Trump je zatim pitao Sessionsa, kojeg je mjesecima vrijeđao zbog povlačenja iz istrage Rusije: Kako si mogao dopustiti da se ovo dogodi, Jeff? te mu je rekao da ga je razočarao.

Sessions, koji je ostavku podnio u studenom, prisjetio se da mu je Trump rekao "trebao si me zaštititi" ili nešto slično, navodi se u izvješću. Republikanski predsjednik obrušio se na istragu otkako je preuzeo mandat u siječnju 2017., vrijeđajući Sessionsa te prozvavši istragu obmanom i lovom na vještice.
"Svi mi kažu da čim dobiješ jednog od tih nezavisnih tužitelja to uništi tvoj predsjednički mandat", rekao je prema izvješću Trump. - Traje godinama i neću moći ništa učiniti. Ovo je najgora stvar koja mi se ikad dogodila.

- Iako je istraga utvrdila da je ruska vlada smatrala da bi mogla profitirati od Trumpove pobjede te su djelovali u cilju osiguravanja tog rezultata te da su iz tima Trumpove kampanje očekivali da će imati korist u dobivanju glasova od informacija koje su Rusi ukrali i objavili, istraga ipak nije utvrdila da su članovi Trumpove kampanje bili u zavjeri ili suradnji s ruskom vladom u aktivnostima miješanja u vlastite izbore, navodi se u Muellerovu izvješću, čiju je redigiranu inačicu u četvrtak objavilo ministarstvo pravosuđa.

- Dokazi koje smo skupili o predsjednikovim radnjama i namjerama velik su problem koji nas sprječava od konačnog utvrđivanja da se nisu dogodile nikakve kriminalne radnje. Uz to, iako ovo izvješće ne utvrđuje da je predsjednik počinio zločin, također ga i ne oslobađa krivnje, naveo je Mueller u svom izvješću.

- Ruski kontakti (s Trumpovom kampanjom) sastojali su se od poslovnih veza, ponuda za pomoć tijekom kampanje, poziva na upoznavanje Trumpa i Putina, poziva na upoznavanje dužnosnika kampanje i predstavnika ruske vlade te zahtjeva za poboljšanje odnosa SAD-a i Rusije, stoji u izvješću.

- Dokazi potvrđuju zaključak da je predsjednik namjeravao uvjeriti (bivšeg voditelja kampanje Paula) Manaforta da bi mogao dobiti pomilovanje, što bi značilo da bi njegova suradnja s vladom kao sredstvo dobivanja manje kazne bilo nepotrebna, naveo je Mueller.

Američki državni odvjetnik William Barr odlučno je branio predsjednika Donalda Trumpa

Američki državni odvjetnik William Barr u četvrtak je odlučno branio predsjednika Donalda Trumpa uoči objave revidirane verzije izvješća posebnog istražitelja Roberta Muellera o utjecaju Rusije na američke izbore 2016. godine, naglasivši kako se u izvješću navodi da ne postoji povezanost Trumpove kampanje i Moskve.

Revidirana verzija Muellerova izvješća objavljena je na internetu, na stranicama ministarstva pravosuđa, a Barr je kazao da su kopije izvješća poslane i u Kongres.

Izvješće, koje ima 448 stranica, djelomično je zatamnjeno kako bi se zaštitile povjerljive informacije povezane s istragom te ostali osjetljivi podaci. 

Barr, državni odvjetnik kojeg je imenovao Trump, održao je u povodu dugoočekivanog objavljivanja izvješća konferenciju kako bi ponudio svoju verziju narativa o Muellerovoj istrazi koja bi mogla biti prekretnica u Trumpovu burnom mandatu.

- Predsjednik Trump u situaciji je bez presedana. Čim je preuzeo mandat i pokušao vršiti svoje dužnosti kao predsjednik, federalni agenti i tužitelji pratili su njegovo djelovanje prije i nakon što je preuzeo mandat, kao i djelovanje nekih njegovih suradnika, rekao je Barr.

- Istovremeno su se u medijima pojavila nagađanja o predsjednikovoj osobnoj odgovornosti. Međutim, kao što je i od početka govorio, nije bilo nikakve umiješanosti, dodao je Barr, jedan od nekoliko ljudi koji su vidjeli cijelo izvješće.

Saznanja iz izvješća vjerojatno će potaknuti nove političke sporove u Kongresu i predsjedničkoj kampanji za izbore 2020. na kojima, u duboko podijeljenoj zemlji, Trump očekuje da će biti ponovno odabran.

Nekoliko trenutaka nakon što je Barr završio s konferencijom Trump je na svom profilu na Twitteru objavio svoju fotografiju s riječima: Nema zavjere. Nema opstrukcije. Za radikalno lijeve demokrate i one koji me mrze - igra je gotova.

Barr je rekao kako su Trumpovi osobni odvjetnici dobili priliku pročitati posljednju verziju revidiranog izvješća prije negoli će biti javno objavljeno, saznanje koje će zasigurno razljutiti demokrate u Kongresu.

Iz Wall Streeta Barrove su komentare primili s oprezom te je indeks S&P 500 bio u blagom porastu tijekom konferencije, a nakon njezina završetka našao se u gubicima.

- Ruska vlada htjela se umiješati u naš izborni proces, no zahvaljujući temeljitoj istrazi posebnog savjetnika, sada znamo da ruski operativci koji su osmislili taj plan nisu bili u suradnji s predsjednikom Trumpom ili njegovom kampanjom, izjavio je Barr.

Očekuje se kako će izvješće otkriti nove detalje o jednom od najvećih pitanja istrage, uključujući i opseg i prirodu Trumpove interakcije s Rusijom tijekom kampanje te radnji koje je potencijalno poduzeo kako bi omeo istragu, uključujući i otpuštanje šefa FBI-a Jamesa Comeya 2017. godine.

Mueller je izvještaj predao Barru 22. ožujka. Dva dana poslije Barr je zastupnicima Kongresa rekao kako istraga nije utvrdila da je Trumpov tim za kampanju 2016. bio u kriminalnoj zavjeri s Rusijom te da Mueller nije oslobodio Trumpa optužbe za ometanje pravde. Barr je poslije zaključio kako Trump nije ometao pravdu.