Prosvjed protiv spalionice u Konjščini prerastao u sukob

Tristotinjak ljudi okupilo se sinoć ispred općinske zgrade u Konjščini jer se protive izgradnji toplane-energane na komunalni otpad i biomasu. Istodobno se održavao sastanak općinskog vodstva s predstavnicima mjesnih odbora i konjščinskoga kriznog ekostožera.

Na sastanku nije postignut nikakav dogovor. Obje su strane bile nezadovoljne.

- Četiri sata smo raspravljali, pokušali smo argumentrano, mislim da su argumenti bili na našoj strani, ali nismo došli do nikakvog konačnog zaključka nego da ta cijela priča ide očito dalje, istaknula je Ines Frčko, Krizni ekostožer Konjščina.

- Pozivam prvenstveno sve građane i sumještane da se svi smirimo, da ne trebaju biti zabrinuti da će se nešto napraviti što nije u njihovom interesu i o čemu neće oni odlučiti, poručio je načelnik općine Mirko Krznar.

Nakon sastanka fizički je napadnut jedan od njegovih sudionika pa je pozvana i hitna pomoć. Dio prosvjednika povukao se tek poslije ponoći, nakon što im je načelnik općine obećao kako će pokrenuti postupak da se zaustavi projekt izgradnje spalionice.

- Jel smo rekli ne? Čekaj, stani malo, jel smo malo prije rekli ne? Ja sam vam već peti put rekao da ne!  Već peti put sam rekao. Rekao sam da ćemo sve napraviti da ne bude spalionice, ustvrdio je načelnik Krznar. Za to je, rekao je, najprije potrebno izmijeniti općinski prostorni plan.