Predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji

Građani Sjeverne Makedonije počeli su izlaziti na birališta u nedjelju ujutro kako bi izabrali novog predsjednika države, a čini se da će birati između nezadovoljstva zbog promjene imena države i ulaska u euroatlantske integracije. 

Premijer Zoran Zaev i njegovi socijaldemokrati (SDSM) nadaju se da će na predsjedničkim izborima zadati još jedan udarac dugoj vladavini nacionalističke stranke VMRO. Socijaldemokrati i njihov kandidat Stevo Pendarovski žele profitirati na promjeni imena zemlje i dogovoru s Grčkom, prema kojemu je Makedoniji dodano "Sjeverna", što im je otvorilo vrata za pregovore o ulasku u NATO sljedeće godine te za razgovore o pristupanju EU-u koji ih očekuju u lipnju.

Pendarovski (55) je vodio kampanju uz poruku da je glas za njega, glas za NATO i EU, što će, po njemu, dovesti do novih investicija i ekonomskog rasta.

Stranka VMRO, koja je vladala od 2006. do 2017., vodila je zemlju u sve dublje konflikte s Grčkom oko imena Makedonije, koje Atena smatra imenom jedne od svojih pokrajina. VMRO je dogovor o promjeni imena proglasio nezakonitim te suprotnim ustavu i nacionalnim interesima.

Predsjednik Đorge Ivanov iz VMRO-a učinio je sve što je bilo moguće kao predsjednik s ograničenim ovlastima kako bi usporio implementaciju dogovora, no njegove je poteze preglasavao parlament. Ivanovu je ovo drugi mandat i ne smije se kandidirati na sljedećim izborima.

Njegova stranka odbijala je predati vlast šest mjeseci nakon izbora u prosincu 2016., onemogućujući SDSM-u i njegovim koalicijskim partnerima, nekolicini etničkih albanskih stranaka, glasovanje u parlamentu o novoj vladi.
Nakon smjene vlasti VMRO je zapao u kaos, a njegov bivši vođa i premijer Nikola Gruevski pobjegao je iz zemlje te zatražio azil u Mađarskoj kako bi izbjegao zatvor zbog korupcije.

Još nekoliko visokih dužnosnika VMRO-a također je osuđeno, dok drugi čekaju kraj suđenja zbog davanja mita i zloupotrebe ovlasti.

Prema nedavnoj anketi, VMRO-ova kandidatkinja Gordana Siljanovska-Davkova vrlo je blizu podršci koju uživa i kandidat socijaldemokrata.

Siljanovska-Davkova kritičarka je dogovora s Grcima, a prozvala ga je nezakonitim i sramotnim te optužuje administraciju Zaeva za korupciju i nepotizam.

Prema anketi provedenoj između 8. i 14. travnja, Siljanovska-Davkova uživa podršku 38,3 posto birača, a Pendarovski 33,2 posto.

Treći kandidat Blerim Reka ima podršku 12,6 posto glasača i dviju etničkih albanskih stranaka.

Pretpostavlja se da ni jedan kandidat neće dobiti više od 50 posto potpore u prvom krugu. Drugi krug predviđen je za 5. svibnja.

U drugome krugu Pendarovskog će možda podržati i etničke stranke Albanaca koji čine od 25 do 30 posto glasačkog tijela.

Izbori će biti valjani ako na njih izađe najmanje 40 posto glasača od 1,8 milijuna Makedonaca.

Moguća je vrlo slaba izlaznost, pogotovo zato što Makedonci biraju između nezadovoljstva zbog promjene imena te ulaska u NATO i EU.

Zaev je prethodno održao referendum o promjeni imena. Izlaznost je bila 37 posto te nije bio uspješan. Referendum nije bio zakonski obvezujući, stoga je Zaev neovisno o tome pogurao dogovor s Grčkom.