Plenković i Miletić različito o poruci s oltara

Nakon što je zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić u homiliji na Uskrs pozvao odgovorne da se uhvate u koštac s problemom radnika brodogradilišta koji mjesecima ne dobivaju plaću, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u izjavi za novinare rekao je kako se čine "dodatni napori u okolnostima koje su vrlo zahtjevne".

Andrej Plenković je nakon misnoga slavlja ocijenio da je propovijed kardinala Bozanića bila i ohrabrujuća onima koji obnašaju javnu dužnost. Na pitanje je li poruke Bozanića shvatio kao kritiku, Plenković je rekao kako baš misli suprotno. Ponovio je da je Vlada lani osigurala novac za plaće radnicima u brodogradilištima u Puli i u Rijeci i da ovo što Vlada radi sada - očekuje predstavnike kineske kompanije - čini dodatne napore u zahtjevnim okolnostima. 

IDS: Neka se suzdrži od političkog navijanja

Predsjednik IDS-a Boris Miletić reagirao je na Bozanićevu uskrsnu propovijed priopćenjem. Ustvrdio je da je kardinal blagdan Uskrsa 'instrumentalizirao za slanje pristranih političkih poruka', te ga je pozvao da se 'suzdrži od političkog navijanja' i založi za radnike Uljanika i 3. maja.

- Umjesto političkog agitiranja, kardinal Bozanić mogao je današnje obraćanje iskoristiti da upozori na nehumanu, bešćutnu i nekršćansku politiku zavlačenja koju ustrajno provodi država prema radnicima Uljanika i 3. maja. Ovim putem apeliramo na crkvene autoritete da se sudrže od političkog navijanja i diskriminacije regije koje im iz njima znanih razloga nisu po volji te da se u duhu Uskrsa aktivno založe za radnike brodogradilišta i doprinesu okončanju njihove višemjesečne patnje, naveo je, između ostalog, Miletić. 

Jandroković: Propovijed je bila kompleksna, s naglaskom na bit 

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je, na pitanje čija je krivnja za stanje brodogradilišta, odgovorio da problem brodogradnje traje već desetljećima, da je povezan s onima koji su brodogradilišta vodili neuspješno i da je trebalo ranije voditi više računa o tome da se veliki iznosi, koji se broje u milijardama, ne dogode. Na pitanje kako je doživio kardinalovu propovijed, Jandroković je odgovorio da je propovijed bila kompleksna, složena s naglaskom na bit, a to je da činimo jedni drugima dobro i vodimo računa o onima kojima je pomoć najpotrebnija. Zaželio je da današnji dan svima protekne u miru i radosti.