Volodimir Zelenski novi ukrajinski predsjednik

Ukrajina je izabrala novog predsjednika. Komičar Volodimir Zelenski nadmoćno je, u drugom izbornom krugu, pobijedio dosadašnjeg predsjednika Petra Porošenka, koji je priznao poraz. Zelenski je vodio neobičnu kampanju punu šala i domišljatih objava na društvenim mrežama na kojima ima milijune pratitelja. To se pokazalo kao pun pogodak u trenutku kada su Ukrajinci zasićeni korupcijom i željni promjena.

Zelenski, 41-godišnji komičar bez političkog iskustva, koji je s biračima uglavnom komunicirao putem društvenih mreža, u predizbornoj kampanji neumorno je poručivao da će dokrajčiti korupciju, što radi i kao predsjednik u televizijskom sitcomu, političkoj satiri prigodnog imena "Sluga naroda".

U rijetkim intervjuima Zelenski uvjerava da će nastaviti s tješnjim povezivanjem Ukrajine s Europskom unijom i NATO-om nakon održavanja referenduma o euroatlantskom putu, ali i mnogo aktivnije od Porošenka raditi na reintegraciji odmetnutih rusofonih područja na istoku zemlje i zaustavljanju rata.

Zelenskome je inače poslijepodne policija u njegovu izbornom stožeru uručila sudski poziv zato što nakon izlaska s biračkog mjesta nije zaklonio prednju stranu glasačkog listića. A samo deset sati prije otvaranja birališta kijevski sud odbacio je zahtjev da se poništi njegova predsjednička kandidatura. Podjela besplatnih ulaznica njegovim pristašama za predsjedničku debatu na Olimpijskom stadionu neuspješno je okarakterizirana kao mito.

A za malo izbornog folklora pobrinula se danas trudna aktivistica Femena, uz performans ispred biračkog mjesta na kojemu je glasovao Zelenski. Uz izvikivanje poruke Zaustavite silovanje Ukrajine, na prsima je imala ispisano "mačak u vreći", kako je Zelenskoga u televizijskom dvoboju nazvao Porošenko.