VIDEO: Smjena straže Kravat pukovnije

Počasna satnija Kravat pukovnije, koju čini šest konjanika i 16 vojnika, na Uskrsni ponedjeljak je na Trgu sv. Marka u Zagrebu počela s novom sezonom vojno-povijesne ceremonije smjene straže.

Već tradicionalno, točno u podne, ispred crkve sv. Marka, konjanici, pješadija i bubnjari Kravat pukovnije, pod vodstvom zapovjednika Željka Matejčića, u svojim su raskošnim uniformama, uz atraktivnu koreografiju i ceremoniju pripreme straže i pregleda naoružanja ponovno oživjeti povijesne početke kravate.

- Ovo je već deveta godina zaredom kako Kravat pukovnija plijeni interes mnogobrojnih turista i građana Zagreba. Ponosni smo što u Zagrebu - prijestolnici kravate možemo približiti dio povijesti građanima i turistima, a izrazito nam je zadovoljstvo što se sve više mladih želi uključiti u ovaj kulturni i turistički projekt - istaknuo je Matejčić.

Projekt Kravat pukovnije autorska je zamisao Marijana Bušića, ravnatelja ustanove Academia Cravatica, a od 2010. u partnerstvu s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, pješaci, konjanici i bubnjari Kravat pukovnije, odjeveni u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću, svojim atraktivnim vojno-povijesnim programom Smjene straže aktualiziraju povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini.

Nakon svečanog otvorenja ovogodišnje sezone, smjene straža Kravat pukovnije odvijat će se svake subote i nedjelje do 18. listopada, kada se proslavlja Svjetski dan kravate, a uz to, prigodne Smjene straže održavat će se i tijekom blagdana.