Kim Jong-un se sastaje s Putinom

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un uskoro bi se u Rusiji trebao sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, potvrdili su sjevernokorejski državni mediji. Državna novinska agencija KCNA izvijestila je da će se susret dogoditi uskoro, bez navođenja preciznijih odrednica vremena i mjesta sastanka.

- Propao dogovor: Kim tražio ukidanje sankcija, SAD nije pristao

Glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov rekao je u ponedjeljak da bi se susret mogao dogoditi do kraja travnja. Posjetom Rusiji, Sjeverna Koreja želi učvrstiti inozemnu podršku svojim gospodarskim razvojnim planovima nakon što je u veljači propao summit predsjednika SAD-a i Sjeverne Koreje zbog čega su zastali pregovori o denuklearizaciji Korejskog poluotoka i ukidanju sankcija.

- Nakon neuspješnog summita u Hanoiju, Kim vjerojatno želi pokazati da je tražen među svjetskim liderima i da na raspolaganju ima više mogućnosti. Kim ne želi biti previše ovisan o Washingtonu, Pekingu i Seulu, rekao je profesor s Dalekoistočnog federalnog sveučilišta u Vladivostoku Artyom Lukin, ustvrdivši da će taj susret potvrditi ulogu Moskve kao glavnog igrača na Korejskom poluotoku.

Sjedinjene Države u ožujku su nametnule nove sankcije sjevernokorejskom nuklearnom programu, uslijed propasti razgovora između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima u Vijetnamu u veljači. Nakon neuspješnog summita sa sjevernokorejskim vođom, Trump je rekao da sporazum nije postignut zbog sjevernokorejskih zahtjeva za potpunim ukidanjem sankcija protiv Pjongjanga.