IS preuzeo odgovornost za napade u Šri Lanki

U Šri Lanki nacionalni je dan žalosti nakon bombaških napada na crkve i hotele. Broj mrtvih porastao je na 321, među njima je 45-ero djece. Ranjenih je više od 500. Islamska država preuzela je odgovornost za napade u Šri Lanki, objavila je novinska agencija IS-a Amaq. IS nije ponudio nikakve dokaze za tu tvrdnju.

Prije je objavljeno da su napadi, prema prvim rezultatima istrage, osveta za ubojstva muslimana na Novom Zelandu. 

- Preliminarna istraga otkrila je da je ono što se dogodilo u Šri Lanki počinjeno kao osveta za napad na muslimane u Christchurchu, rekao je u parlamentu zamjenik šrilankanskog ministra obrane Ruwan Wijewardene, misleći na napade 15. ožujka na dvije džamije u kojima je ubijeno 50 ljudi. On je kazao da su za napade na crkve i luksuzne hotele u Šri Lanki odgovorne dvije lokalne islamističke skupine National Thawheed Jama'ut i Jammiyathul Millathu Ibrahim.

- To je napravio National Thawheed Jama'ut zajedno s JMI-jem, ustvrdio je.

- Policija je dosad uhitila 40 ljudi koje dovodi u vezu s napadima. Među njima je i Sirijac koji je uhićen nakon ispitivanja lokalnih osumnjičenika, rekao je glasnogovornik policije.

Pojavila se i snimka jednog od bombaša samoubojica... Jasno se vidi kako s naprtnjačom ulazi u crkvu sv. Sebastijana, samo koji trenutak nakon toga aktivirat će bombu.

Šri Lanka se oprašta od najmanje 100 ubijenih u crkvi sv. Sebastijana u Negombu, sjeverno od Colomba, na prvom  masovnom pogrebu, prvog od tri dana žalosti za žrtve terorističkih napada bombama na crkve i luksuzne hotele na Uskrs. Broj poginulih narastao je na 310, u bolnicama je najmanje 500 ozlijeđenih.

Žrtve su većinom stanovnici Šri Lanke, uglavnom pripadnici male kršćanske zajednice, 7 ih je posto od 21 milijuna stanovnika zemlje. No među njima je najmanje 39-ero stranaca, puno je djece.

Sve su oči sada uprte u moguće propuste vlade, čije su sigurnosne službe nadgledale džihadističku skupinu, upozorile su policiju na mogućnost napada, ali o svemu, navodno, nije informiran premijer Ranil Wickremesinghe zbog loših odnosa s predsjednikom Maithripalom Sirisenom.

U zemlji je na snazi izvanredno stanje, strahuje se od novih napada, sve su društvene mreže blokirane. Izvanredno stanje daje sigurnosnim snagama posebne ovlasti, uključujući pravo na pretraživanje i uhićenje.