Trump temom imigracije cilja na neodlučne

Konferencija za novinare koju je Washington dugo iščekivao. Državni odvjetnik William Barr pred američku je javnost izašao s glavnim zaključcima Muellerova izvješća.

Istraga detaljno opisuje načine na koji se Moskva uplela u predsjedničku utrku između Donalda Trumpa i Hillary Clinton, favorizirajući njujorškog biznismena, ali odbacuje sumnju o konspiraciji Trumpova tima s Rusijom.

Pravno, priča je završena. Politički, Demokrati će izvješće iskoristiti za nastavak rata s Trumpom, posebno u predsjedničkoj utrci 2020. Dokument otkriva kaotičnu Bijelu kuću i ranjivog predsjednika koji se teško nosio sa sumnjama u nelegitimnost pobjede na izborima 2016. Završetak istrage i Trump će iskoristiti kao "političku municiju" u bitci za ponovni izbor.

Trump se u nastavku mandata okreće temi koja bi mu u utrci za reizbor mogla donijeti i glasove neodlučnih birača - imigraciji. Iako nema konsenzusa oko toga kako problem riješiti, 79 posto Amerikanaca ocjenjuje kako je ilegalna imigracija loša za zemlju.

U prvoj godini Trumpova mandata broj onih koji su željeli ući u SAD na meksičkoj granici ilegalno ili kao tražitelji azila bio je rekordno nizak.

Više od 160 tisuća ljudi zatražilo je prošle godine azil u Sjedinjenim Državama. Trumpova oštra retorika, razdvajanje obitelji, proglašenje izvanrednog stanja i slanje trupa na granicu s Meksikom… sve to nije zaustavilo karavane koje i dalje putuju prema SAD-u.

Trump za rekordan broj ilegalnih prelazaka granice s Meksikom krivi Demokrate koji se protive gradnji zida između dviju država i njegovoj reformi imigrantskog sustava.

U međuvremenu predsjednik s čela Ministarstva domovinske sigurnosti smjenjuje Kirstjen Nielsen, ministricu koja je provela u djelo politiku razdvajanja djece od roditelja tražitelja azila u SAD-u.

Javnost tu politiku percipira kao nehumanu, za Trumpa Nielsen nije bila dovoljno oštra. U Bijeloj kući nepoljuljan je utjecaj "tvrdolinijaša" Stephena Millera koji zagovara ograničavanje legalne imigracije. No Trumpov zet Jared Kushner mjesecima radi na planu koji bi olakšao dolazak stranih radnika u SAD.

Administracija planira ove godine uložiti više od osam milijardi dolara u gradnju zida na američko-meksičkoj granici. Zahvaljujući uredbi o izvanrednom stanju, Bijela kuća može preusmjeriti novac iz proračuna.

Trumpov je plan do izborne 2020. sagraditi makar pola od obećanih više od tisuću kilometara zida na južnoj granici. Demokrati u Kongresu napravit će sve da zaustave predsjednikovu ambiciju...