Trgovački sud odgodio odluku o stečaju Uljanika

Na Trgovačkom sudu u Pazinu odgođena je odluka o eventualnom pokretanju stečaja Uljanika. Takva odluka donesena je zbog najavljenog dolaska predstavnika najvećega kineskog brodograditelja. Novo ročište sazvano je za 13. svibnja.

- Kupac od Uljanika traži povrat avansa - Horvat: Nije gotovo! 
- Marić: Traži se način kako bi se brod u Uljaniku završio i isporučioSudac Ivan Dujić rekao je da je zakonski rok odgode od 60 dana istekao, ali da postoje rokovi za pobijanje pravne radnje te prihvaća još jednu odgodu. Istaknuo je da će proglasiti stečaj ako račun Uljanik brodogradilišta do 13. svibnja ne bude deblokiran.

Pulsko brodogradilište dobilo je još malo vremena, prihvaćeni su prijedlozi svih Uljanikovih predstavnika o kratkoročnoj odgodi stečaja. Suzdržan je bio samo sindikalist Boris Cerovac, koji je rekao da su mišljenja radnika podijeljena. Uljanik je u blokadi 186 dana, nepodmirene obveze veće su do 150 milijuna kuna, a u tvrtci je ostalo zaposleno 1150 radnika. Ključan je idući tjedan - 29. travnja odlučivat će se o stečaju i likvidaciji Uljanik poslovno-informacijskih sustava, a 1. svibnja u Uljanik dolaze potencijalni kineski investitori. Dana 3. svibnja odlučivat će se o stečaju tvrtke Uljanik d.d.

- Moram reći da je upitno koliko je ova odluka dobra ili loša za radnike, kazao je Boris Cerovac. Dio radnika, dodao je, želi stečaj kako bi iskoristili svoja prava na otpremninu i tri plaće. Dio njih još ima vjeru u Uljanik i zato sam želio da sudac donese odluku. Cerovac je kazao kako nije sumnjičav vezano konkretno za Kineze, nego zato što sve što se dosad događalo nije bilo dobro za Uljanik. - Kinezi mogu biti ti, ali rješenje mora doći iz Vlade RH. Nitko osim Vlade to ne može, zaključio je.

- Pokušat ćemo iskoristiti još ovu jednu priliku koja je najavljena, definitivno je ne želimo ispustiti iz ruku. Ako su to Kinezi, dat ćemo sve od sebe da dođemo do toga, izjavio je predsjednik Uprave Uljanik brodogradilišta Sandi Božić.

- Obvezu koju smo preuzeli da dogovorimo tegljenje i isporuku tog broda u međunardnim vodama je u ovom trenutku najjeftinija varijanta za državni proračun. Hoće li se ona dogoditi ili ne, ovisi isključivo o tome hoće li radnici i vodstvo pulskog škvera pripremiti brod za tegljenje, poručio je ministar gospodarstva Darko Horvat

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je da država jamči za eventualne troškove, odnosno kamate. Stoga možemo zaokružiti taj iznos na oko 4,5 mlrd. Od tih 4,5 mlrd. je 3,1 mlrd. zasad plaćeno. 

- Ministar Pavić radi na različitim aspektima koji su svojevrsni "jastuci" u slučaju da dođe do stečaja. Imamo prigodu još jednom vidjeti hoće li ova kineska  kompanija, koja je jedna od najvećih na svijetu, i dolazi isključivo zato jer sam razgovorao s premijerom Lijem o toj temi, i dopustimo da se posjet dogodi, pa ćemo nakon toga razgovarati. Što se tiče plaćanja jamstava, činimo ono što moramo, a to je da država mora biti kredibilna, bez obzira tko je ta jamstva davao, izjavio je premijer Andrej Plenković.