Kim doputovao u posjet Putinu i usput smijenio svoju "desnu ruku"

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un u srijedu je privatnim vlakom doputovao u Rusiju. U Vladivostoku će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Razgovarat će o međunarodnom sporu oko nuklearnog programa u Pjongjangu, rekao je službenik Kremlja.

Savjetnik Kremlja Juri Ušakov rekao je prije novinarima da je prvi susret dvojice predsjednika "ključan događaj u odnosima dviju zemalja".

Posjetom Rusiji Sjeverna Koreja želi učvrstiti inozemnu podršku svojim gospodarskim razvojnim planovima nakon što je u veljači propao summit predsjednika SAD-a i Sjeverne Koreje, zbog čega su zastali pregovori o denuklearizaciji Korejskog poluotoka i ukidanju sankcija.

- Nakon neuspješnog summita u Hanoiju, Kim vjerojatno želi pokazati da je tražen među svjetskim liderima i da na raspolaganju ima više mogućnosti, rekao je profesor s Dalekoistočnog federalnog sveučilišta u Vladivostoku Artyom Lukin. Dodao je da Kim ne želi biti previše ovisan o Washingtonu, Pekingu i Seulu.

Sjedinjene Države u ožujku su nametnule nove sankcije sjevernokorejskom nuklearnom programu, nakon propasti razgovora između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima u Vijetnamu u veljači. Trump je rekao da sporazum nije postignut zbog sjevernokorejskih zahtjeva za potpuno ukidanje sankcija Pjongjangu.

Kim Jong-un smijenio svoju "desnu ruku"

Sjevernokorejski čelnik smijenio je svojeg najbližeg suradnika Kim Yong-chola, glavnog pregovarača s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap, navodeći riječi dužnosnika južnokorejskog parlamenta. Kim Yong-chol bio je čelnik Odjela ujedinjene fronte, tijela sjevernokorejske Radničke stranke koje se bavi odnosom s Južnom Korejom i sve više sa SAD-om. Yonhap nije dao objašnjenje za tu smjenu.