Šri Lanka: objavljena snimka osmorice napadača

Nakon što je takozvana Islamska država preuzela odgovornost za napade u Šri Lanki, policija je potvrdila da je u napadima sudjelovalo 9 bombaša samoubojica, od kojih je 8 identificirano. Njihova novinska agencija objavila je snimku osmorice muškaraca koji su, kako tvrdi, počinili napade.

-
IS preuzeo odgovornost za napade u Šri Lanki 

Do sada je uhićeno više od 60 osoba. Prema najnovijim podacima, broj poginulih porastao je na 359, a ranjeno je oko 500 ljudi. Među smrtno stradalima je 45-ero djece, objavio je UNICEF.

U Šri Lanki je u ponedjeljak navečer uvedeno izvanredno stanje, uključujući policijski sat i posebne ovlasti prema kojima sigurnosne snage imaju pravo provoditi pretrage i uhićenja pojedinaca. Premijer te zemlje Ranil Wickremesinghe upozorava da je nekoliko osumnjičenih za terorističke napade još na slobodi, a neki od njih mogli bi posjedovati i eksplozivna sredstva.

Predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena najavio je u utorak, u televizijskom obraćanju naciji, da će u roku od 24 sata smijeniti čelnike obrambenih snaga nakon što su propustili spriječiti samoubilačke napade unatoč tomu što su raspolagali informacijama o mogućim napadima.

Eksplozije su se dogodile u kršćanskim crkvama u Negombu, Batticaloai i Colombu te u tri hotela s pet zvjezdica u glavnome gradu. Prema riječima premijera Šri Lanke, napadači nisu uspjeli izvesti još jedan planirani napad na hotel s pet zvjezdica.