Komšić: Hrvatska mora poštovati sporazum o sukcesiji bivše SFRJ

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić upozorio je Hrvatsku kako bi joj bilo bolje da "ne povlači nikakve nove poteze" u odnosu na status imovine bosanskohercegovačkih tvrtki na svom teritoriju jer će time samo ubrzati donošenje odluke da se taj problem nađe pred nekim od međunarodnih sudova, prenijelo je sarajevsko "Oslobođenje".

- MVEP odgovorio Predsjedništvu BiH

Reagirajući na zaključenje javnog poziva hrvatskog Ministarstva za državnu imovinu za davanje u zakup objekata u vlasništvu pravnih osoba iz BiH koji zbog neriješenih imovinskih odnosa već desetljećima propadaju, Komšić je kazao kako u BiH i dalje očekuju da Hrvatska poštuje obveze koje proistječu iz sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ te kako ne kane sklapati nikakve nove bilateralne sporazume kojima bi se ovaj problem tretirao.

Predsjedništvo BiH u sadašnjem sazivu već je na svojoj prvoj sjednici u prosincu 2018. prihvatilo zaključak o provedbi Aneksa G sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i mjerama koje treba poduzeti kako bi se zaštitila bosanskohercegovačka imovina u Hrvatskoj.

Predsjedništvo BiH odlučilo je zatražiti i održavanje izvanredne sjednice Stalnog zajedničkog povjerenstva država sljednica bivše SFRJ na kojoj bi se raspravilo to pitanje.

Komšić je kazao kako je ovime načinjen prvi korak imajući u vidu međunarodne konvencije kojima se reguliraju međusobni odnosi suverenih država.

- Zaključili smo da se uputi nota gavnom tajniku UN-a kao depozitaru međunarodnih sporazuma kako bismo ga obavijestili da Hrvatska krši ili ne poštuje sporazum o sukcesiji bivše SFRJ kojim su uređena pitanja imovine svih bivših republika. Pismo je otišlo i imamo potvrdu da je o njemu glavni tajnik UN-a upoznat, rekao je Komšić.

Podsjetio je da je jedan od zaključaka Predsjedništva BiH bio i da se uputi pismo predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću kako bi ih se upozorilo na to da se Hrvatska mora pridržavati sporazuma o sukcesiji SFRJ, što je akt višeg reda u odnosu na domaće zakonodavstvo.

- Htjeli smo posebno istaknuti da BiH nema namjeru ulaziti u bilo kakve dodatne bilateralne sporazume, izjavio je hrvatski član Predsjedništva BiH.