Irski i britanski čelnici na ispraćaju ubijene novinarke Lyre McKee

Čelnici Velike Britanije i Irske pridružili su se stotinama ljudi u srijedu na pogrebu novinarke Lyre McKee koju je slučajno ubio irski nacionalist dok je promatrala sukob nacionalista i policije.

Britanska premijerka Theresa May, irski premijer Leo Varadkar i članovi njegove vlade bili su uz inače razjedinjene političare Sjeverne Irske u Belfastu gdje je novinarke Lyre McKee ispraćena kao "nadarena i hrabra mlada žena" koja je rušila barijere.

Skupina Nova IRA, protivnica mirovnog sporazuma iz 1998., objavila je da je jedan od njezinih članova slučajno ubio 29-godišnju novinarku u četvrtak tijekom sukoba s policijom koje je McKee promatrala. Nova IRA nije identificirala strijelca.

- U smrti Lyra je ujedinila narod iz raznolikih sredina, rekao je katolički svećenik Martin Magill na multikonfesionalnom obredu i molio počinitelje da krenu putem nenasilja. Molim vas da poslušate većinu naroda na vašem voljenom otoku Irskoj koji vas poziva da prestanete, rekao je.

Nagrađivana 29-godišnja novinarka, koja je pisala knjigu o nestancima mladih tijekom desetljeća sukoba u Sjevernoj Irskoj, stajala je u blizini policije kada je u 23 sata u predgrađu Cregganu po njima počeo pucati naoružani muškarac.

Njezina se smrt dogodila nakon eksplozije autobombe u Londonderryju u siječnju za koju policija također okrivljuje Novu IRA-u. Napadi su izazvali ogorčenost u pokrajini pod britanskom vlašću i potaknuli nova strahovanja da marginalizirane militantne skupine nastoje iskoristiti političke napetosti izazvane britanskom odlukom da napusti Europsku uniju.

Mirovni sporazum na Velik petak okončao je gotovo tri desetljeća neprijateljstva između uglavnom protestantskih pristaša britanske vladavine pokrajinom i uglavnom katoličkih protivnika koji žele ujedinjenje Sjeverne Irske s Republikom Irskom. Prema sporazumu političari tih suprotstavljenih zajednica trebaju dijeliti vlast, no dogovor se raspao je prije dvije godine i upražnjena je izvršna vlast. Prema sporazumu potrebna je i otvorena granica i zato je upravo to pitanje glavni kamen spoticanja u postizanju sporazuma između Londona i Bruxellesa o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Političke stranke obiju zajednica Sjeverne Irske pozvale su na mir i osudile ubojstvo u rijetkom primjeru zajedničkog priopćenja. Malo je, međutim, pokazatelja da su uglavnom katolička stranka Sinn Fein i probritanski DUP (Demokratska stranka unionista) sada nešto bliže prema obnovi zajedničke vlade.

- Potrebna nam je istinski zajednička vlada, no za to mi je potreban partner, rekla je ranije u srijedu Michelle O'Neill, čelnica Sinn Feina u Sjevernoj Irskoj.