Putin i Kim Jong-un razgovarali više od tri sata

Završio je sastanak sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Vladivostoku. Usuglasili su se o jačim vezama dviju država. Uz to Putin je ponudio pomoć Kimu u rješavanju zastoja pregovora o normalizaciji odnosa s SAD-om.

Punih 17 godina nakon susreta s Kimovim ocem, ruski vođa želi odaslati poruku da je Rusija neizostavni igrač u rješavanju bilo kojeg globalnog problema. Kim, pak, upozorava Trumpa da Pjongjang nije u podređenom položaju i da još ima manevarskog prostora za pregovaračkim stolom.

- S predsjednikom Putinom vodio sam sadržajne i iskrene razgovore o razvijanju prijateljskih odnosa naših dviju zemalja, osiguravanju mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku i u regiji, te o zajedničkim interesima kada je riječ o međunarodnim izazovima, kazao je Jong-un.

U razgovorima koji su trajali više od tri sata Putin je pozdravio normalizaciju odnosa dviju Koreja, kao i Kimovu želju da popravi odnose s Bijelom kućom. Odao je priznanje sjevernokorejskom vođi zbog stabilizacije Korejskog poluotoka posljednjih mjeseci. Ipak, dok režim u Pjongjangu ne obustavi razvoj svojeg nuklearnog programa, Moskva će poštovati režim međunarodnih sankcija.

- Što je denuklearizacija? Donekle je to razoružavanje Sjeverne Koreje. Ponovit ću još jednom ono što neprestano govorim, a to je stav i službenog Pjongjanga - Sjeverna Koreja treba sigurnosna jamstva, kao i jamstva glede očuvanja njezina suvereniteta. Kakva druga jamstva to mogu biti osim međunarodnoga prava?, pita se Putin.

Prevedeno, Rusija se zalaže za multilateralni pristup i povratak šesterostranim pregovorima, koji uključuju dvije Koreje, Kinu, Japan, Rusiju i SAD, a koji su nakon 16 godina od prvog sastanka i Trumpova diplomatskog soliranja u slijepoj ulici.

O razgovorima s Kimom Putin će izvijestiti i Washington i Peking, kojemu se sjevernokorejski režim i vojno i trgovinski okrenuo nakon raspada SSSR-a. Kim je na susretu održanom u sveučilišnom kampusu na otoku ispred Vladivostoka zatražio ekonomsku podršku Rusije. Putin je u prošlosti već otpisao većinu sjevernokorejskog duga iz sovjetske ere, kao znak dobre volje.

- Izravna željeznička veza između juga Korejskog poluotoka i sjevera Rusije, koja se nastavlja na Transsibirsku željeznicu... Moguće polaganje cijevi za plinovod i naftovod, te izgradnja novih dalekovoda... Sve to moguće je u suradnji s Rusijom. To je u interesu i Južne Koreje. U Seulu, međutim, ne mogu samostalno odlučivati zbog savezništva s SAD-om. Tu sve staje, kazao je Putin.

Prvog međusobnog susreta dvojica čelnika sjećat će se i po darovima. Putin je dobio korejski ceremonijalni mač.