Predstavljena knjiga Mate Granića "Diplomatska oluja"

"Diplomatska oluja", knjiga Mate Granića, bivšeg ministra vanjskih poslova i jednog od najbližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, predstavljena je u četvrtak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a govori o značajnim trenutcima nastanka neovisne Hrvatske u kojima je Granić bio neposredni sudionik.

- Mate Granić nije samo svjedok već i kreator tadašnje vanjske politike, kao potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova u vremenu od 1991. do 2000. godine, pa je knjiga jedno od značajnih memoarskih djela i važan doprinos hrvatskoj historiografiji, ali i diplomatski obračun s krivotvoriteljima povijesti u Hrvatskoj i šire, rečeno je na predstavljanju.

Granić kroz šest poglavlja detaljno progovara o svom odnosu s predsjednikom Tuđmanom, pa piše i o tome kako je Tuđman u jednom trenutku razmišljao o ostavci, progovara o ratu u BiH, oslobodilačkim operacijama u Domovinskom ratu, mirnoj reintegraciji te posljednjim danima Tuđmanova života.

Sam autor kaže kako je želio razbiti kontroverze da su Tuđman i Milošević dijelili BiH i da je Tuđman bio autokrat, ali i s povijesne distance progovoriti o stvarima koje su se događale u presudnim godinama nastanka samostalne i suverene Hrvatske.

- Htio sam razbiti razne kontroverze da je Tuđman dijelio s Miloševićem BiH. Svjedok sam svih sastanaka predsjednika Tuđmana s Miloševićem od kraja 1993. godine pa do njegove smrti, odnosno do potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa i njihovog sastanka u Ateni. Jednako tako kad se govori o autoritarizmu Tuđmana, ja imam potpuno suprotna iskustva. Imao sam punu slobodu kao ministar vanjskih poslova i potpunu podršku predsjednika Tuđmana, rekao je Granić.

Na predstavljanju knjige bili su i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je naglasio kako je knjiga vrijedno štivo, osobito za novije generacije.

- Dobro je da je Mate Granić kao bivši potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova stavio na papir svoja sjećanja iz tih ključnih, prekretničkih 90-ih godina, osobito iz vremena Washingtonskog sporazuma, zaključivanja daytonsko-pariških sporazuma, koji su omogućili kraj rata u BiH i stvorili preduvjete za kasniju mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. Mislim da je za čitateljstvo novije generacije to osobito vrijedno štivo, rekao je Plenković.