Po percepciji neovisnosti sudstva Hrvatska zadnja u EU

Hrvatska po percepciji neovisnosti pravosuđa stoji jako loše, čak 76 posto građana daje s tim u vezi ocjenu loše, iako ima poboljšanja u pogledu trajanja postupaka i smanjenja broja zaostalih sudskih predmeta, pokazuje pregled stanja u pravosuđu u članicama EU-a, koje je u petak objavila Europska komisija.

Europska komisija je u petak objavila svoj pregled stanja u području pravosuđa u EU-u za 2019. u kojem se prikazuju i uspoređuju pokazatelji neovisnosti, kvalitete i učinkovitosti pravosudnih sustava država članica.

Hrvatska zadnja po percepciji neovisnosti sudstva

U okviru toga pregleda objavljeni su rezultati Eurobarometra o percepciji neovisnosti pravosuđa. Hrvatska je tu na zadnjem mjestu, 42 posto anketiranih smatra da je stanje što se neovisnosti sudova i sudaca tiče prilično loše, a 34 posto da je loše.

Ukupno 76 posto ih smatra da je stanje loše i prilično loše. Ocjenu vrlo dobro dalo je samo 4 posto, a prilično dobro 14 posto.

Kao glavni razlog za nepovjerenje u neovisnost pravosuđa navedeno je miješanje ili pritisak vlade ili političara (68 posto), na drugom je mjestu miješanje ili pritisak koji dolaze iz ekonomskih ili drugih specifičnih interesa (62 posto), a 49 posto ankteriranih ih smatra da je za to odgovorna činjenica što status i pozicija sudaca ne jamči dovoljno njihovu neovisnost.

Nakon Hrvatske slijedi Slovačka, gdje 24 posto anketiranih daje ocjenu vrlo loše, a 36 posto ocjenu loše. Iza Slovačke nalazi se Bugarska, zatim Španjolska, Italija, Poljska, Slovenija, Rumunjska.

Dražen Bošnjaković: Mjere za učinkovitije pravosuđe poboljšat će i percepciju

- Podaci su pokazali da smo brži u postupanju, da smanjujemo broj neriješenih predmeta, što su provjerljive brojke, a što se tiče percepcije stanja - ona je vrlo loša, ali sve što mi radimo radimo da postupke skratimo, da budemo brži, da još više smanjimo broj neriješenih predmeta i to će se reflektirati na percepciju, rekao je Hini ministar Bošnjaković.

Smatra da će kvalitetnije odluke i brži sudski postupci sigurno dovesti do bolje percepcije o neovisnosti pravosuđa. No, napominje da je to proces koji se ne može dogoditi preko noći.

To je nešto što traje, mi poduzimamo mjere, mijenjamo u tom duhu zakone, rekao je i kao posebno važne mjere istaknuo uvođenje digitalnih procesa koje će ubrzati postupke i dati drugačiju sliku.

Ministar Bošnjaković rekao je da uvažava ankete i da treba raditi na postizanju boljih rezultata, no napomenuo je da je percepcija dojam iz kojeg stoji drugačija situacija. Primjerice, istraživanje o korupciji u pravosuđu pokazalo je da 70 posto ispitanika smatra da je pravosuđe korumpirano, ali ih je u sljedećem pitanju samo tri posto reklo da zna egzaktno za takve stvari.

Uvažavamo ankete, a da su rezultati i bolji, treba raditi na poboljšanju i ubrzanju postupaka, poručio je ministar.