Spot o Zagorju izazvao polemike: "Nećemo ga dorađivati"

Promotivni spot o Zagorju izazvao je golemu raspravu, zašto se u njemu prikazao Tito, a ne Tuđman? Izazvalo je to sukob između lokalnih HDZ-ovaca i SDP-ovaca. Produkcijski i sadržajno spot je izradila turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije u suradnji s tvrtkom Krijas, pod redateljskom palicom Jasenke Haleuš. Martina Belina iz turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije za Studio 4 izjavila je - da su stavili sve ono što Zagorje nudi, film bi trajao satima.

- Za početak, ja nisam političarka, ja sam turistički djelatnik i isključivo tako smo pristupili izradi tog filma. Nije samo da nije spomenuta rodna kuća dr. Franje Tuđmana, nisu spomenuti ni sarkofazi obitelji Erdödy u Klanjcu, nije spomenuta galerija Antuna Augustinčića u Klanjcu, zagorska katedrala u Pregradi, iz jednostavnog razloga - film bi trajao satima da smo stavili sve ono što Zagorje nudi - kazala je, dodavši kako sada rade na kraćim, jednominutnim tematskim filmovima, po selektivnim oblicima turizma. Potrudit će se, kaže, da svi koji nisu ušli u veliki, glavni film, budu "pokriveni" u kraćima.

- Tko želi vidjeti politiku, vidjet će politiku u tom filmu. Naš cilj je bio predstaviti Zagorje onakvo kakvo je - prava bajka na dlanu, neovisno o Tuđmanu, neovisno o Titu, neovisno o Matiji Gupcu, neovisno o Ljudevitu Gaju. Evo, ni muzej Ljudevita Gaja nije stao u ovaj film - dodaje.

Za činjenicu da u promotivnom spotu o Zagorju nema i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana iako je rođen u Velikom Trgovišću, neki su prozvali SDP-ova župana Željka Kolara.

- Ne, nikako nije zbog toga. Naš župan gospodin Kolar nije sudjelovao u izboru scena, kadrova, u režiranju samog filma. Ovo je bila čista odluka nas, turističkih djelatnika, po našem nahođenju - odgovara Belina, ponavljajući da u izradi spota nema političke priče. Naglašava da je i župan izjavio kako dobro zna što je Domovinski rat, jer je i sam u njemu sudjelovao.

U muzeju Staro selo u Kumrovcu u 2018. godini evidentirano je, kaže, oko 52 tisuće posjetitelja.

- To je muzej u Kumrovcu u kojem se, htjeli mi to ili ne, nalazi rodna kuća Josipa Broza Tita. Rodna kuća dr. Franje Tuđmana ne vodi evidenciju posjetitelja, ali po nekoj njihovoj procjeni godišnja posjećenost je od 12-15 tisuća - kazala je.

Za spot je županija, koja se ne želi promovirati samo kao destinacija na domaćem tržištu, nego i izvan granica RH, platila 43.750 kuna. Spot neće dorađivati.

- Spot je takav kakav je, u trajanju od gotovo četiri minute. Distribuiramo ga na našim promotivnim kanalima, društvenim mrežama "Visit Zagorje". Poslan je glavnom uredu HTZ-a, oni će ga koristiti na svim sajmovima, bez obzira sudjelovalo Zagorje fizički na njima ili ne. Mi  ćemo ga također koristiti na svim inozemnim i tuzemnim prezentacijama. Planiramo ga prijaviti i na filmske festivale, konkretno one koji se tiču turističkih spotova. Realno, očekujemo nagradu jer spot je stvarno fantastičan i prikazuje Zagorje onakvo kakvo je - bajka na dlanu - poručuje.

Nije ovo prvi put da se vode polemike oko hrvatskih promotivnih turističkih spotova, prije nekoliko godina sporna je bila ženska stražnjica koja se pojavila u jednom od promotivnih spotova Turističke zajednice. Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije pogodila je u jednom - o spotu se sada priča.

- Reći ću vam čisto jedan statistički podatak. Unatrag dva dana, kada je krenula bitka oko Josipa Broza Tita i dr. Franje Tuđmana, klikovi na našem YouTube kanalu porasli su za 2 i pol tisuće - ne krije zadovoljstvo Belina i nastavlja:

- Nije Zagorje samo Kumrovec ili Veliko Trgovišće. Tu je Marija Bistrica, najveće marjansko svetište u Hrvata. Tu je Donja Stubica, Gupčev kraj, nezaobilazna bitka kod Stubice, seljačka buna. Tu je Desinić s dvorom Veliki Tabor, Grešna Gorica... Spotom smo htjeli privući nove turiste, agencije s emitivnih tržišta, u principu turiste koji traže destinaciju gdje kroz tradiciju, kulturu, brege, wellness, mogu naći suvremen i moderan odmor, aktivan, ali u tradicionalnom okruženju - poručila je.

Pogledajte cijeli razgovor: