Indonezija: Od prekomjernog rada tijekom izbora umrlo 270 ljudi

Deset dana nakon što je Indonezija održala najveće svjetske jednodnevne izbore više od 270 ljudi umrlo je od bolesti povezanih s prekomjernim radom zbog višesatnog prebrojavanja milijuna glasačkih listića, objavili su dužnosnici.

Izbori održani 17. travnja u zemlji od 260 milijuna stanovnika prvi su put bili ujedinjeni, predsjednički te izbori za nacionalni i pokrajinski parlament, kako bi se smanjili troškovi.

Glasovanje je većinom prošlo u miru, a izlaznost je bila oko 80 posto od 193 milijuna Indonežana s pravom glasa koji su morali ispuniti do pet glasačkih listića na 800.000 glasačkih mjesta. Međutim, provedba prebrojavanja glasova u samo osam sati u zemlji koja se prostire na gotovo 5000 kilometara od istoka do zapada pokazala se Herkulovim logističkim podvigom, a naposljetku i smrtonosnim za neke službenike koji su listiće prebrojavali ručno.

Do subote navečer umrla su 272 dužnosnika, uglavnom od prekomjernih sati rada, a 1878 drugih otišlo je na bolovanje, rekao je glasnogovornik Generalnog izbornog povjerenstva (KPU) Arief Priyo Susanto.