Obuljen Koržinek u Mostaru: Nastavak potpore Hrvatskom narodnom kazalištu

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvorila je u Grudama kulturnu manifestaciju 56. Šimićeve susrete posvećene jednom od najvećih hrvatskih književnika Antunu Branku Šimiću i pritom ocijenila posebno ažnomila posei te istaknula kako je posebno važno što rodne Grude nastavljaju njegovati tradiciju i time podsjećaju na doprinos bh. Hrvata kulturi.

-
Jako je vrijedno da se baš u Grudama čuva sjećanje na tog velikog hrvatskog pjesnika. Osim što je on značajan, napose za korpus literature na hrvatskom jeziku, i bez obzira na taj svoj kratki život, ostavio je izniman doprinos kulturi - rekla je u Grudama ministrica Obuljen Koržinek.

Prije otvaranja kulturne manifestacije ministrica Obuljen Koržinek je obišla Osnovnu školu Ruđera Boškovića u Grudama, koja je obnovljena uz financijsku potporu hrvatske vlade.

Ministrica je posjetila franjevački samostan Humac kod Ljubuškog te tamošnji muzej koji čuva Humačku ploču iz XII. stoljeća, što je najstariji očuvani spomenik pisan bosančicom na području Bosne i Hercegovine.

U Mostaru je razgovarala s predsjednikom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem te u pratnji s ravnateljem Hrvatskog narodnog kazališta u tome gradu Ivanom Vukojom obišla zgradu HNK-a i najavila nastavak potpore za dovršetak njezine gradnje.

Kako je za Hinu izjavio Vukoja, zahvaljujući dosadašnjoj potpori Vlade uspjeli su realizirati 20-ak manjih projekata.

- Dio tih sredstava, bez kojih ne bismo mogli normalno raditi, iskoristili smo za nove predstave. Ta je potpora do sada bila iznimno kvalitetna i značajna, rekao je Vukoja. Dodao je kako je na sastanku bilo riječi o nastavku potpore Vlade Republike Hrvatske za izgradnju zgrade HNK u Mostaru. 

- Načelno se oko toga slažemo, samo se traži model kako bi Vlada RH bila jedan od financijera ovog cijelog projekta, rekao je ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u gradu na Neretvi.

On je ministricu upoznao i s radom kazališnog ansambla.

- HNK trenutačno na repertoaru ima 14 predstava. Od tih 14 deset ih je sudjelovalo na raznim festivalima u BiH i okruženju, a pet je nagrađeno s ukupno 13 nagrada, dodao je Vukoja.

Kako je priopćeno iz HDZ-a BiH, tijekom susreta kojemu je, uz predsjednika Čovića i ministricu Obuljen Koržinek, prisustvovao i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, izražena je spremnost poduprijeti "završetak izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru".