Kinezi u Puli i Rijeci: prve reakcije vrlo pozitivne

Izaslanstvo kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) na čelu s predsjednikom uprave Huom Wenmingom puna je četiri sata razgovaralo u Uljaniku s članovima Uprave i Nadzornog odbora te su potom obišli brodogradilište.
Kineze, čini se, ponajprije zanimaju tehnologija i brodovi za specijalne namjene koji su se gradili u Puli.

Nakon Pule, kinesko izaslanstvo zatim je otišlo i u riječko brodogradilište 3. maj. I tamo je održan višesatni sastanak. No jesu li ili ne zainteresirani za ulaganje koje bi spasilo brodogradilišta, znat će se za desetak dana.
Trećemajci su kinesku delegaciju prvo upoznali s poviješću brodogradilišta, njegovim proizvodnim kapacitetima i potencijalima kako bi dobili uvid što bi ovdje mogli raditi. Predstavljena im je ukratko europska regulativa i što mogu očekivati ako uđu u proces kao partneri. Obići je još i brodove koji se grade. Čini se da su prve reakcije vrlo pozitivne. Nakon Rijeke sutra bi se trebali sastati u Ministarstvu gospodarstva te održati sastanak prije odlaska u Kinu. Upozoreni su da je vrijeme ključno za opstanak brodogradnje.

- Njihove reakcije su vrlo pozitivne, rekao je pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak.
Dodao je da je sastanak u pulskom Uljaniku bio detaljniji, a da se u 3. maju održava sastanak s Upravom 3. maja i predstavnicima sindikata, odnosno prezentacija brodogradilišta i kapaciteta, a potom se planira kraći obilazak.

- Jučer je održan sastanak u Vladi, gdje ih je primio premijer Andrej Plenković i uvodno smo ih upoznali sa situacijom u brodogradilištu. Danas se razgovaralo i o detaljima, o kapacitetima brodogradilišta, što je sposobno napraviti, što je radilo u svojoj povijesti, stanju pojedinih ugovora i pojedinih novogradnji. Dotaknuli smo se i EU pravila, sukladno s time, jer, ako će ući u ovaj proces i ako će u tom procesu inzistirati da i država bude dio tog procesa, morat ćemo raditi prema EU regulativi, pa smo im dali presjek te regulative, dodao je pomoćnik ministra gospodarstva.

Naglasio je da se u kineskim brodogradilištima rade veliki brodovi koji ne mogu stati na naše navoze, ali da je kinesko izaslanstvo bilo impresionirano stupnjem složenosti naših brodova i stupnjem tehničkih rješenja do koje su došli naši inženjeri. 

Sindikalni predstavnici očekuju da će i oni imati priliku za sastanak i porazgovarati s njima o svojoj situaciji. U razgovoru sa sindikalistima doznaje se da oni pozdravljaju svakog strateškog potencijalnog partnera, pa tako i kineske ulagače. Očekuju da će im oni osigurati isplatu plaća i materijal kako bi završili započete brodove. Kažu da ako bi samo završili jedan brod, koji im uz još njih četiri stoji u navozu, da bi u državni proračun mogli vratiti oko 20 milijuna dolara.

Eventualni zaključci kineske delegacije mogli bi značiti tri moguća scenarija. Jedan od njih je da kupe oba brodogradilišta u cijelosti, da budu strateški partneri ili da uđu u jedan udio ali tek nakon stečaja brodogradilišta.

- Kinesko izaslanstvo stiglo u Pulu, sutra će obići Uljanik i 3. maj
- Otvoreno: Hoće li Kinezi spasiti Uljanik i 3. maj? 

Nekoliko predstavnika kineske kompanije još je jučer ušlo u krug Uljanika gdje su razgledali pogone i napravili neslužbenu procjenu mogućnosti proizvodnih kapaciteta pulskog brodograilišta odnosno vidjeli tehničke mogućnosti, procese, tehnologiju i kapacitete.

Hadžić: Kineze zanimaju tehnologija i specijalni brodovi

- Zadovoljan sam što postoji još netko tko je zainteresiran za oba brodogradilišta, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo. Teme razgovora bazirale su se na prošlosti, sadašnjost i budućnost brodogradilišta u Puli i Rijeci, gradnji brodova i na samoj tehnologiji, izjavio je nakon sastanka član NO Uljanika Samir Hadžić. Ustvrdivši kako je osobno zadovoljan sastankom, istaknuo je kako su Kinezi tijekom razgovora iskazali interes prvenstveno za tehnologiju i za brodove za specijalne namjene koje je Uljanik gradio do sada. Dodao je kako se na sastanku nije razgovaralo o novcu ni o bilo kakvom međufinanciranju, a "kada će donijeti konačnu odluku, to znaju samo Kinezi".Horvat: Politika nema što raditi u ovim pregovorima 

Ministar gospodarstva Darko Horvat, osvrnuvši se na dolazak kineskog izaslanstva, rekao je da vijesti stižu iz sata u sat te da će se tek idućih dana znati konačna odluka o eventualnom dogovoru kineskog izaslanstva s brodogradilištima. Istaknuo je da će se u srijedu održati kratke konzultacije i rezime. Nakon toga možda budemo imali rješenje, kazao je ministar. Smatra da politika nema što raditi u tim pregovorima. Napomenuo je da su kineskom izaslanstvu predstavljene tri varijante - kupnja oba brodogradilišta, strateško partnerstvo ili ulazak u vlasničku strukturu nakon stečaja.

Zdravko Marić: Još je rano o bilo čemu govoriti

- Došao je zaista visok tim iz perspektive same kompanije. Međutim, s druge strane, treba biti u potpunosti realan. Dakle, oni će danas potrošiti cijeli dan i u Rijeci i u Puli i nakon toga, naravno nemojmo očekivati odmah, ali u nekom razumnom roku, iznijeti određenje o tome što su vidjeli, kako razmišljaju o tome i postoji li određen interes, rekao ministar financija Zdravko Marić.

Šoljić pozdravlja bilo kakav oblik nastavka brodograđevne djelatnosti

Juraj Šoljić, predstavnik radnika u NO 3. Maja, izjavio je da se oko 16 sati očekuje kineska delegacija u obilasku 3. Maja te je potvrdio da je i on pozvan na sastanak. Nakon što je nabrojao ugovorene poslove s nekima od naručitelja kazao je kako smatra da je novi direktor 3. Maja, Edi Kučan, više nego dovoljno napravio "za ovih 10-15 dana, a što bivša uprava nije radila ili nije htjela raditi". Od kineskog potencijalnog investitora očekuje da se radnicima što prije isplati plaća i da se zajedno s Vladom dogovori tijek ulaska u vlasništvo. U ime sindikalnog odbora pozdravlja bilo kakav oblik nastavka brodograđevne djelatnosti unutar Uljanik grupe. 

Cerovac dočekao kinesko izaslanstvo s porukom dobrodošlice na kineskom

- Nadam se da, kada su već u tako velikom broju stigli u Hrvatsku, ipak imaju ozbiljne namjere. Međutim, cijelo vrijeme upozoravamo na vrijeme, kojega danas nemamo. Pitanje je koliko je njima potrebno da bi proveli detaljne analize i nakon toga dogovarali krajnje rješenje. Za takvo što trebamo međufinanciranje koje sigurno može osigurati Vlada. Jesu li Kinezi na to spremni, ostaje da se vidi, rekao je predsjednik štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac. On je zajedno s drugim predstavnicima sindikatima dočekao kinesko izaslanstvo na ulazu u brodogradilište s porukom dobrodošlice ispisanu na kineskom jeziku.

Šverko: Kinesko izaslanstvo nam je "slamska spasa"

Đino Šverko, povjerenik sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku, izjavio je za HRT kako smatra da sindikati na ovim razgovorima s kineksim predstavnicima i nisu pretjerano nužni. "Postoje razine koje pregovaraju o nekim temama. Kad budemo mi došli na red, onda će to biti socijalna komponenta, kazao je. Govoreći o dolasku današnje delegacije rekao je da je to "slamka spasa".

- Lešinari kruže nad Uljanikom. Ima puno onih koji nam žele stečaj jer bi onda mislili da će ući sa svojim planovima o nekretninskom biznisu. Mi se "okrećemo" Kinezima. Uljanikovci sami mogu završiti brodove, ali neka nam se to omogući. Uljanik je otvoren za partnerstvo. Mi vjerujemo da oni imaju načina kako nam pomoći, a posebno zato što imaju takvu delegaciju da mogu odluke donijeti puno brže od onoga što su i sami ministri najavljivali bude li interesa, kaže Šverko.

Osvrćući se na jučerašnju izjavu ministra gospodarstva Darka Horvata da bez strateškog partnerstva neće biti niti međufinanciranja Šverko pojašanjava da je ministar htio reći da nema restrukturiranja ako nema strateškog partnera. Govoreći o prekinutom strateškom partnerstvu s Tomislavom Debeljakom, Šverko je kazao da se pokušavao spasiti "brak", ali nije išlo.

Uljanik d.d. i brodogradilište 3. maj izvijestili su Zagrebačku burzu da odgađaju objavu financijskih izvještaja. Navode kako je "uslijed nepredviđenih okolnosti došlo do poteškoća oko utvrđivanja i procjene financijske situacije u pojedinim društvima - članicama Uljanik Grupe". Isto tako, radi dugotrajne blokade računa i nemogućnosti podmirenja obveza prema odabranoj revizorskoj kući, nisu ispunjeni preduvjeti kako bi odabrani revizor započeo reviziju financijskih izvještaja za 2018.