Kako žive Okučani 24 godine nakon Bljeska

U zoru, prije 24 godine počela je munjevita akcija kojom je oslobođena zapadna Slavonija. Obljetnica Bljeska svečano će se obilježiti u Okučanima, koji su u toj akciji oslobođeni nakon gotovo četiri godine okupacije. Kako se ondje živi danas.

- Hrvatska obilježava 24. obljetnicu operacije "Bljesak"

I kad je vani tmurno, u okučanskom vrtiću sja sunce. Posljednje dvije godine više je djece.

- Stalno nam raste broj djece. U vrtiću imamo i na čekanju osmero djece. Stalno raste - zadovoljna je odgojiteljica Marta Grgić.

Pa i u školi s više optimizma gledaju u budućnost. Najesen će upisati dva razreda prvašića. Ipak, val iseljavanja nisu zaustavili. Tijekom ove godine im je otišlo šest učenika i imaju najavu za još nekoliko nakon završetka školske godine.

Nema posla pa općinske vlasti demografskim mjerama pokušavaju zadržati mlade.

- Cijena dječjeg vrtića u Okučanima je tristo kuna po djetetu. Smatramo da sredstva koja smo dobili poreznom reformom, općine županije da trebamo uložit na prava mjesta - kaže načelnik općine Okučani Aca Vidaković.

Mlada obitelj Mandir demografsku sliku mjesta popravila s četvero djece. Nije im lako. Muče se na zemlji, ali zasad planiraju ostati u Slavoniji.

- Tu sam krenuo ulagat kupovao sam zemlju, šumu. Radio sam s tim proširivao i sad mi je žao otić odavde - kaže Jure Mandir.

Da će biti bolje, obećao je jučer u Okučanima i premijer Andrej Plenković. Za dva grada i četiri zapadno-slavonske općine Vlada intervencijskim planom želi osigurati više novca za razvojne projekte.

- Stvaranje takvih spocijalnih, gospodarskih, poduzteničkih preduvjeta i otvaranje novih radnih mjesta jedna je od mjera da zadržimo ljude upravo u ovim hravtskim županijama - izjavio je.

A uoči središnje proslave Bljeska Vladino je izaslanstvo položilo vijence i zapalilo svijeće kod spomenika poginulim braniteljima. U munjevitoj akciji prije 24 godine zapadna je Slavonija oslobođena. Sad joj treba gospodarski bljesak.