U povodu 1. svibnja pozivi za bolje uvjete rada diljem svijeta

U povodu obilježavanja  Međunarodnog praznika rada u svijetu su zaredali pozivi za veće plaće, bolje uvjete rada, plaćene porodiljne dopuste i ostala prava koja bi trebala zadovoljiti standarde Međunarodne organizacije rada (ILO), prenose agencije.

Tisuće radnika diljem Tajvana izašlo je na ulice glavnog grada Taipeija tražeći sigurnije uvjete rata i više plaćenih dopusta.

- Tražimo više praznika, plaćeni porodiljni dopust od najmanje 90 dana i plaćene dopuste za njegovanje starih roditelja - poručio je Huang Yu-te, glavni tajnik Konfederacije sindikata Tainan.

Prema podacima organizatora prosvjeda, Tajvanci u prosjeku rade 2035 sati godišnje, oko 36 radnih dana više od prosjeka OECD-a koji iznosi 1744 sata.

Glavne stranke u Šri Lanki nisu 1. svibnja obilježile skupovima na otvorenom, poštujući poziv vlasti da se zbog sigurnosne situacije, nakon uskrsnih terorističkih napada u kojima je ubijeno 253 ljudi, ne održavaju veliki skupovi.
Stranke su odlučile održati skupove uoči predsjedničkih izbora u prosincu. Predsjednik države Maithripala Sirisena je na komemoraciji za bivšeg predsjednika Ranila Wickremesinghea, kojeg je 1.svibnja 1993. ubio bombaš samoubojica iz redova Tamilskih tigrova, iskoristio priliku i islamističkoj skupini poručio da "ostavi njegovu zemlju na miru".

Nakon što je proslava Praznika rada u Kambodži bila zabranjena godinama, ove je godine dopuštena te je oko 1000 ljudi sudjelovalo u maršu oko gradskog središta. Sindikati i skupine civilnog društva pozvali su na zaštitu radničkih prava i promicanje jednakosti spolova. Također traže uvođenje minimalne plaće u sve sektore, a ne samo u tekstilnoj industriji. Za tu ključnu industriju se traži povećanje sa 182 na 250 dolara mjesečno.

U Grčkoj su stupili u štrajk radnici luke Pirej, zbog čega turisti danas cijeli dan neće biti u mogućnosti stići na svoja otočna odredišta. Sindikati zaposlenih u pomorstvu, ali i sindikati vozača autobusa i vlakova pozvali su na 24-satni štrajk, tražeći prvenstveno bolje uvjete rada. Premijer Alexis Tsipras je u veljači minimalnu plaću povećao za 11 posto, s 586 eura bruto na 650 eura.

U nordijskim zemljama za sada nema skupova povodom Praznika rada, ali su najavljeni govori oporbenih čelnika i vlasti.

U Danskoj će čelnica oporbenih socijaldemokrata Mette Frederiksen održati četiri govora.

Socijaldemokratski premijer Švedske Stefan Lofven održat će prvosvibanjski govor u Umei. U Švedskoj će tri skupa održati i pronacistička stranka Nordijski pokret otpora (NRM), u skladu sa švedskim zakonom o slobodi izražavanja.

Unija slobodnih sindikata Crne Gore, vodeća crnogorska sindikalna udruga, odustala je od organizacije prvosvibanjske šetnje u srijedu pošto je Uprava policije zabranila okupljanje i govore ispred zgrade crnogorske Vlade.

- Na taj način oduzet je smisao Prvosvibanjskoj prosvjednoj šetnji koja, osim čuvanja tradicije i slanja poruka o nužnosti radničke borbe i solidarnosti, podrazumijeva i poruku koju šaljemo vladi Crne Gore o aktualnom trenutku u našoj zemlji i očekivanju zaposlenih i građana, priopćeno je iz Unije slobodnih sindikata.

Njemačka konfederacija trgovinskih sindikata (DGB) pozvala je na održavanje tradicionalnih prosvjeda 1. svibnja kako bi se izborili za veće minimalne plaće diljem Europe, objavila je njemačka novinska agencija dpa.

Glavni prosvjed održava se u Leipzigu, no sindikati su se okupili i u Berlinu pred Branderburškim vratima.

Policija je objavila da je ukupno 5500 policajaca na ulicama Berlina te 2000 u Friedrichshainu, a pozvali su sve da u miru prosvjeduju.