Uljanik i Treći maj dobili zadnju šansu za opstanak

Trgovački sud u Pazinu odgodio je ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanikom d.d. i novo sazvao za 17. svibnja. Sudac Damir Rabar prihvatio je, naime, prijedlog predsjednika Uprave Uljanika Emila Bulića da se pričeka odgovor odnosno konačna odluka potencijalnog kineskog partnera, koja bi trebala biti poznata za desetak dana.

- Trgovački sud odgodio odluku o stečaju Uljanika
- Ako se Kinezi odluče za Uljanik: Brodogradnja ili nešto drugo?
- Kinezi u Puli i Rijeci: prve reakcije vrlo pozitivne


Privremeni stečajni upravitelj Uljanika d.d. Damir Majstorović kazao je kako su ispunjena oba uvjeta za pokretanje stečajnog postupka u tom krovnom društvu Uljanik grupe - nesposobnost za plaćanje i prezaduženost. Prema njegovim riječima, dug Uljanika d.d. u zadnjih mjesec dana povećan je za oko 30 milijuna kuna te je s 31,3 milijuna, koliki je bio 8. travnja, narastao na 60 milijuna kuna.

Odluku da se odgodi ročište za utvrđivanje pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanikom d.d. podržali su i predstavnici sindikata. Tako je Uljanik d.d., kao i Uljanik brodogradilište i 3. maj, dobio još jednu priliku za restrukturiranje uz odgodu odluke o otvaranju stečaja, iako su ispunjeni uvjeti za stečaj.

Današnje ročište je, naime, održano poslije posjeta izaslanstva China Shipbuilding Industry Corporationa Uljaniku i 3. maju, nakon što je ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka za Uljanik brodogradilište, zbog mogućeg kineskog angažmana u Uljaniku i 3. maju odgođeno za 13. svibnja.

Ulaz i izlaz Uljanika zasad su štićeni, unatoč jučerašnjem početku likvidacije stupa Uljanika, njegove tvrtke Poslovno-informacijski sustavi. Na Zavod za zapošljavanje će 159 zaštitara, informatičara, radnika Kadrovske i Pravne službe, no doznajemo - nekoliko njih zaposleno je putem vanjske agencije i ostalo je u Uljaniku.