Dana Grada Vukovara - mogu li projekti zadržati mlade?

Vukovarci danas slave blagdan svoga zaštitnika sv. Filipa i Jakova i Dan grada. Grad koji je u jesen 1991. godine agresor sravnio sa zemljom, danas živi sa sjećanjem na svoje poginule i nestale i bori se s izazovima sličnima kao i mnogi naši gradovi, osobito u Slavoniji: podizanjem kvalitete života koja bi u njemu, prije svega - zadržala mlade.

Vlada je Vukovaru za rođendan donijela milijardu i pol kuna koje će se uložiti u brojne projekte. Cilj je ekonomska revitalizacija u Vukovaru, zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta. A to je Vukovaru uistinu potrebno.Obilježavanje dana grada Vukovara počelo je odavanjem počasti poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u obrani Vukovara od velikosrpske agresije 1991. godine te polaganjem vijenaca najvišega državnog i drugih izaslanstava na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Balić. Počast ubijenima i stradalima u obrani Vukovara polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odalo je i izaslanstvo grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom, Vukovarsko-srijemske županije na čelu s županom Božom Galićem, supredsjedatelj Doma naroda parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović te druga izaslanstva.U Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova služena je sveta misa, a su premijer i predsjednica svečano otvorili Franjevački muzej Vukovar  koji je obnovljen i uređen kroz 15,5 milijuna kuna vrijedan projekt Integracije kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada Vukovara.

Brojne Vukovarce i njihove goste nazočne svečanosti otvorenja Franjevačkog muzeja pozdravio je i gvardijan Franjevačkog samostana fra Ivica Jagodić, naglasivši da je danas povijesni dan za Franjevački samostan u Vukovaru, za njegovu vjersku zajednicu, ali i cijeli Vukovar jer nakon dugog i zahtjevnog puta završava cjelovita obnova samostanskog kompleksa nakon kataklizmičkih razaranja 1991. godine.

Projektom integracije, kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu Grada Vukovara, s obnovom franjevačkog kompleksa otvorio se prostor za muzej na nekoliko etaža u koji su uvršteni riznica s vrijednim umjetničkim blagom, galerija slika starih majstora, knjižnica raritetnih knjiga, a posjetiteljima je omogućen posjet crkvi, kripti, zvoniku i klaustru, novoj knjižnici s čitaonicom te ostalim sadržajima poput vinoteke i suvenirnice uključujući i vanjski prostor u kojem se nalazi pastoralni centar sv. Bono i šetnica s pogledom na Dunav.Nakon toga sudjelovali su na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je kako o Vukovaru moramo razmišljati tijekom cijele godine, a ne samo 18. studenoga, jer taj grad, kako je istaknula, nije samo simbol herojskog otpora u mučeništva, nego i razvoja Hrvatske.

U govoru je zahvalila braniteljima Vukovara i svim stradalnicima bez čije žrtve, kako je rekla, ne bi bilo slobodne i suverene Hrvatske.

- Bio je to trenutak u kojem smo svi osjetili zajedništvo i da više od svega želimo braniti taj grad, rekla je dodajući kako je svjesna da su mnogi razočarani, jer još uvijek nisu pronađeni svi nestali u Domovinskom ratu, ali kako ona nikada neće odustati od potrage za nestalima i neprestano će raditi na tome.

Predsjednica je čestitala je premijeru Plenkoviću i gradonačelniku Penavi na brojnim projektima, koji se, kako je navela, provode u Vukovaru, a posebice je pohvalila nazočnost Ivana Penave u pravoslavnoj crkvi na bogoslužju za Uskrs.

- Uvjerena sam gradonačelniče kako ste time napravili golemi korak bez obzira hoće li ta gesta biti uzvraćena, poručila je.

Vukovarcima je blagdan čestitao i premijer Andrej Plenković istaknuvši kako ministri u njegovoj Vladi imaju trajnu zadaću raditi na dobrobit Vukovara.

- I jučer smo donijeli veliki program razvojne pomoći Vukovaru, vrijedan 1,4 milijarde kuna, a značajno smo povećali i sredstva Fonda za obnovu i razvoja grada Vukovara, rekao je Plenković i dodao kako ljudi s istoka Hrvatske više od svega cijene istinu i žele čuti istinu bez koje, poručio, nema niti oprosta, niti pomirenja niti suživota.

- I zato istinu moramo utvrditi. Stoga razumijem nastojanje gradonačelnika i mnogih hrvatskih branitelja da se upravo to učini. I to trebaju raditi institucije hrvatske države, predano i možda i angažiranije, ali trebamo to raditi  u političkom smislu na način da smo svjesni da smo u 2019. i da su sve ključne nacionalne zadaće iza nas, da je Vukovar slobodan hrvatski grad i da je grad u kojem žive i Srbi. To je grad u kojem moramo graditi europsku Hrvatsku, rekao je Plenković.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marijana Balić rekla  je kako nitko danas ne može reći da Vukovar nije predivan europski grad s brojnim pozitivnim pomacima u razvoju.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava pohvalio se značajnim gospodarskim napretkom Vukovara istaknuvši kako je 2018.  u vukovarske gospodarske programe uloženo 13 milijuna kuna, a u gradu je  od lani 579 radnih mjesta više nego godinu ranije. Zahvalio je Vladi na ulaganjima u Vukovar i istaknuo  kako je zajedništvo pravac kojim Vukovar želi ići i dalje.

- I osim ogromnog minusa koji je Vukovaru donio Domovinski rat, Vukovar se pridigao i napreduje, kazao je Penava.

Govorili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te predsjednik Gradskog vijeća Tomislav Šota koji je je kazao kako sadašnja vukovarska gradska uprava osluškuje bilo svojih građana te stoga i traži odgovore od viših instanci. 

Potom su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije Tomislav Petric uručili su ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu "Poziva za razvoj poduzetništva grada Vukovara" koji je pokrenut kao dio "Programa za integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima".Kasnije se predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao s predstavnicima Luke Vukovar, na čelu s direktorom Luke Marijanom Kuprešakom, te obišao Luku Vukovar, a zatim i Studentski  dom "Leopold" te Muzej vučedolske kulture. Nakon toga, premijer Plenković je obišao rekonstrukciju građevine Vodotoranj Vukovar.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s mladima na temu života u Vukovaru te potom s mladim poduzetnicima u Poduzetničkoj zoni. 

- U kratko vrijeme koliko smo razgovarali čula sam želje mladih, njihove ambicije i namjere da ostanu u Vukovaru. Nadam se da ćemo nastaviti taj dijalog kako bi od mladih dobili što više ideja o tome kako im olakšati ne samo da ostanu u Vukovaru, nego i da se nakon iskustva koje steknu vani, bilo da je riječ o školovanju ili zaposlenju, vrate u Vukovar i nastave dalje graditi grad koji je ne samo simbol hrvatske slobode već feniks koji je izašao iz pepela, grad koji može puno bolje i puno više, rekla je nakon susreta s mladima Grabar-Kitarović. Istaknula je da u središtu pozornosti moraju biti upravo mladi.

Predsjednica Republike zatim je otišla u Poslovnu zonu Vukovar i obišla perspektivne vukovarske tvrtke te se zadržala u kraćem razgovoru s poslovodstvom tvrtki i radnicima.

I na kraju pogledajte kako se danas živi u Vukovaru u priči novinarke HRT-a Zrinke Perić: