Rijeka obilježila oslobođenje od fašizma

Rijeka obilježava 74. obljetnicu oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu. Svečanoj akademiji prethodilo je polaganje vijenaca i svijeća na Spomenik oslobođenja.

U bitki za Rijeku život je dalo oko 2000 partizana. Trajala je dugo, od 21. travnja do 3. svibnja. Bitka nije bilo samo oslobađanje grada na Rječini, bila je od povijesne važnosti.

Upravo zbog toga je maršal Tito naredio da se krene prema zapadnim granicama i da se osvoji njemačka utvrda koju je čuvalo 90.000 dobro naoružanih njemačkih vojnika, ali i kvislinga.

Partizana je bilo 70.000. Njihov prodor s oslobođenog Sušaka preko Rječine u Rijeku trajao je 12 dana. Tih dana starci, žene, djeca živjeli su u podrumima, prisjeća se tada devetogodišnji Rajko Holić.

Dana 3. svibnja 1945. Nijemci su pobjegli iz Rijeke.

Na svečanoj akademiji u povodu obljetnice oslobođenja od fašizma rečeno je da je Rijeka ponosna na duh antifašizma koji u njoj živi. Istaknuta je i odlučnost očuvanja ljudskih vrijednosti, zaštite ljudskih prava, poštovanja različitosti, slobode.

- Na to nas obvezuje sloboda izborena u II. svjetskom ratu, borba hrvatskih branitelja i slobodna domovina Hrvatska koju danas imamao, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Na kraju je održan i glazbeno-recitatorski program.